Vak: Diversiteit en inclusie: een illusie? credits: 15

Vakcode
HRVH3DEI
Naam
Diversiteit en inclusie: een illusie?
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C.T. Geling
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • TOETS-01 - Overige toetsing
  • TOETS-02 - Overige toetsing
  • TOETS-03 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten 1/2/3/7

Persoonlijk leiderschap 
 
HR-professional in de context 
 
Kritische en onderzoekende professional 









 

Realiseren van de gewenste match tussen vraag en aanbod van arbeid op micro-, meso-en macroniveau 
 







Leeruitkomst 1
Je geeft actief sturing aan je eigen professionaliteit, je eigen (studie)loopbaan en je eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn drie bouwstenen nodig: persoonlijke effectiviteit, moreel handelen en reflecteren/leren.
Je neemt initiatieven, werkt planmatig en gedisciplineerd. Je handelt assertief, neemt verantwoordelijkheid voor jouw resultaten en wilt en kunt hierop ook worden aangesproken.
Je kent jouw waarden en drijfveren, maakt bewuste keuzes en handelt volgens expliciete beroepsspecifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels.
Je reflecteert op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen en aan de visie op het beroep. Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang. Je komt op basis hiervan tot ontwikkeling van je persoonlijke effectiviteit en efficiency.

Leeruitkomst 2
Je kent het krachtenveld waarin de HR-professional opereert en bent hierin ondernemend en gericht op samenwerking. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en motieven en houdt hier op integere wijze rekening mee. Je herkent maatschappelijke ontwikkelingen, analyseert deze, ziet kansen en stemt het eigen handelen daar proactief op af.
Je legt contacten legt met HR-relevante relaties, communiceert hiermee helder en open en benut deze contacten op respectvolle en efficiënte wijze. Je werkt samen met (internationale) partners, bouwt en onderhoudt een professioneel netwerk.  
Je bent sociaal en communicatief vaardig, zowel in direct contact als op schrift of met behulp van sociale media. Daarbij sluit je aan bij de kernmerken van de doelgroep.
Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op individuen en/of onderdelen van de organisatie en kunt deze beslissingen of activiteiten verbinden aan de strategie van de organisatie.

Leeruitkomst 3
Je analyseert op een systematische wijze praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van stakeholders, zodat de (onderzoeks)vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van passende theorieën en/ of zelf verworven onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen.

Leeruitkomst 7
Je ontwikkelt oplossingen voor complexe, actuele arbeidsmarkt- en loopbaanvraagstukken en de gevolgen ervan voor belanghebbenden op micro- (individu, doelgroep en/of team), meso- (één of meerdere organisaties) en/of macro (bedrijfsoverstijgend: maatschappelijk en conjunctureel) niveau, voor uiteenlopende doelgroepen, om bij te dragen aan betekenisvol werk en loopbaan-perspectieven vanuit een visie op diversiteit en inclusief HRM.
 

 

Inhoud

Inclusieve organisaties maken zo goed mogelijk gebruik van de diverse talenten en vermogens op de arbeidsmarkt. In een inclusieve werkomgeving komen alle medewerkers tot hun recht ongeacht hun leeftijd, geslacht, herkomst, religie & levensbeschouwing, beperking etc. Verschillen worden gewaardeerd en zelfs gezocht om voor het werk te benutten.
Diversiteit en inclusie (D&I) op de werkplek zorgen ervoor dat medewerkers zich gelukkiger, comfortabeler en meer betrokken voelen. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze zich in een omgeving bevinden waar ze gewaardeerd en welkom zijn, zullen ze gemotiveerder zijn om hun volledige potentieel te bereiken.
Vanuit het principe dat iedereen recht heeft op betekenisvol werk en HRM hieraan expliciet een bijdrage wil leveren, komt het thema inclusief HRM tot uiting in de specifieke aandacht voor diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Deze thema’s vormen, als gevolg van de maatschappelijke ontwikkelingen, de veranderende arbeidsmarkt en gewijzigde kijk op werk, in toenemende mate een uitdaging voor de HR professional.

Doel van dit profileringsthema is het vergroten van bewustwording van de urgentie van D&I voor organisaties en de rol van HR hierin.
Je vergroot je kennis op het gebied van D&I en de impact hiervan op organisaties. Je bent vervolgens in staat om deze kennis te vertalen naar te ondernemen interventies door de HR professional.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde