Vak: Leiderschap in verandering, tentamen credits: 5

Vakcode
HRVH3LIVE1
Naam
Leiderschap in verandering, tentamen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.G. Weering
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Computertentamen Leiderschap in verandering - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten 1 en 5

Persoonlijk leiderschap 
 



 

Initiëren, faciliteren en implementeren van veranderingsprocessen en organisatieontwikkeling 
 







Leeruitkomst 1
Je geeft actief sturing aan je eigen professionaliteit, je eigen (studie)loopbaan en je eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn drie bouwstenen nodig: persoonlijke effectiviteit, moreel handelen en reflecteren/leren.
Je neemt initiatieven, werkt planmatig en gedisciplineerd. Je handelt assertief, neemt verantwoordelijkheid voor jouw resultaten en wilt en kunt hierop ook worden aangesproken.
Je kent jouw waarden en drijfveren, maakt bewuste keuzes en handelt volgens expliciete beroepsspecifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels.
Je reflecteert op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen en aan de visie op het beroep. Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang. Je komt op basis hiervan tot ontwikkeling van je persoonlijke effectiviteit en efficiency.

Leeruitkomst 5
Je definieert en initieert verander- en ontwikkelvraagstukken. Je analyseert het vraagstuk vanuit meerder invalshoeken en ontwikkelt jouw visie op de verandering die aansluit bij de specifieke context. Je ontwerpt en begeleidt zelfstandig en in samenwerking met stakeholders, ontwikkeltrajecten en interventies voor organisatie, team of individu. Je hebt hierbij oog voor zowel het planned change karakter van veranderen in organisaties, als nadrukkelijk ook voor het ‘emergent change’ karakter ervan. Je begeleidt interventies zowel in de bovenstroom als in de onderstroom van de organisatie.
 

 

Inhoud

Deze module start vanuit de driehoek organisatiecultuur, -structuur en -strategie, van waaruit we inzoomen op de rol van leiderschap en de wijze waarop organisaties, teams en individuen ontwikkelen en veranderen.

Je ontwikkelt kennis en competenties op het gebied van organisaties, (persoonlijk) leiderschap en het herkennen en begrijpen van vraagstukken en dilemma’s in leiderschap en organisatieverandering. Je bent vervolgens in staat om deze kennis te vertalen naar te ondernemen interventies vanuit de rol van adviseur en/ of change agent. Het doel is om je meer bekwaam te maken in de rol van change agent en je voor te bereiden op de 4e jaars verdiepende minoren Zingevend Leiderschap en Verandering in Organisaties. We verstevigen zowel je inhoudelijke kennis en bagage t.a.v. deze thema's als dat we er praktisch mee aan de slag gaan.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde