Vak: Verwaarloosde organisaties, ontwikkelen vanuit een achterstand credits: 5

Vakcode
HRVH3VWO
Naam
Verwaarloosde organisaties, ontwikkelen vanuit een achterstand
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Douwes
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 1: Persoonlijk leiderschap
Je geeft actief sturing aan je eigen professionaliteit, je eigen (studie)loopbaan en je eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn drie bouwstenen nodig: persoonlijke effectiviteit, moreel handelen en reflecteren/leren.
Je neemt initiatieven, werkt planmatig en gedisciplineerd. Je handelt assertief, neemt verantwoordelijkheid voor jouw resultaten en wilt en kunt hierop ook worden aangesproken.
Je kent jouw waarden en drijfveren, maakt bewuste keuzes en handelt volgens expliciete beroeps-specifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels.
Je reflecteert op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen en aan de visie op het beroep. Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang. Je komt op basis hiervan tot ontwikkeling van je persoonlijke effectiviteit en efficiency.

Leeruitkomst 2: De HR-professional in de context
Je kent het krachtenveld waarin de HR-professional opereert en bent hierin ondernemend en gericht op samenwerking. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en motieven en houdt hier op integere wijze rekening mee. Je herkent maatschappelijke ontwikkelingen, analyseert deze, ziet kansen en stemt het eigen handelen daar proactief op af.
Je legt contacten legt met HR-relevante relaties, communiceert hiermee helder en open en benut deze contacten op respectvolle en efficiënte wijze. Je werkt samen met (internationale) partners, bouwt en onderhoudt een professioneel netwerk.  
Je bent sociaal en communicatief vaardig, zowel in direct contact als op schrift of met behulp van sociale media. Daarbij sluit je aan bij de kernmerken van de doelgroep.
Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op individuen en/of onderdelen van de organisatie en kunt deze beslissingen of activiteiten verbinden aan de strategie van de organisatie.

Inhoud

Verwaarloosde organisaties is een begrip dat je steeds vaker tegenkomt als het gaat over het stagneren van groei en ontwikkeling van organisaties. Joost Kampen heeft verwaarloosde organisatie als volgt gedefinieerd: 'Een organisatie waar het langdurig ontbreek aan sturing en begeleiding van de organisatieontwikkeling als gevolg waarvan patronen van schadelijke interactie tussen leiding en medewerkers ontstaan’ ( Kampen,2011,p.75).

Als (toekomstig) HR-professional ben je als veranderaar bezig met verschillende (leer-) interventies binnen organisaties. Maar wat als het leren en floreren stokt en interventies geen enkele respons opleveren? Om dan te kunnen kijken vanuit het perspectief van verwaarloosde organisaties, en dat kunnen herkennen, geeft nieuwe mogelijkheden om interventies te doen die wél werken en bijdragen aan herstel. In dit keuzeonderdeel ga je je verdiepen in het concept van verwaarloosde organisaties op verschillende niveaus, namelijk, op van team-, medewerkers- en leiderschapsniveau. Je leert de verschillende symptomen van verwaarlozing herkennen in de praktijk.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde