Vak: Onderzoeken, ontwerpen en veranderen credits: 15

Vakcode
HRVH4OOV
Naam
Onderzoeken, ontwerpen en veranderen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C. Stigter
Werkvormen
  • Werkvorm 1
  • Werkvorm 2
  • Werkvorm 3
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 1: Persoonlijk leiderschap
Je reflecteert op je professionele ontwikkeling en op jouw persoonlijke waarden.  Je blijft ook bij grotere of complexere opdrachten effectief en efficiënt. Je stuurt bij op basis van reflectie op oorzaken van afwijkingen. Je past beroepscodes en professionele waarden toe in je handelen.

Leeruitkomst 2: De HR-professional in de context
Je werkt samen met medestudenten en partners in de praktijk. Hierin laat je zien dat je ieders waarden en kwaliteiten herkent en erkent. Je werkt gericht aan wederkerige relaties in je netwerk en benut deze voor je eigen doelen en ontwikkeling. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en mogelijk conflicten en gaat hier adequaat mee om.  Je adviseert op basis van je expertise en kennis van de context.

Leeruitkomst 3: De Kritische en onderzoekende HR-professional
Je analyseert op een systematische wijze enkelvoudige praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van een enkele stakeholder, zodat de (onderzoeks) vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van beperkt aantal passende theorieën en/ of zelf verworven eenvoudige onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen​​​​​​​

Leeruitkomst 5: Initiëren, faciliteren en implementeren van veranderingsprocessen en organisatieontwikkeling
Je herkent en definieert een verandervraagstuk in de organisatie en ben in staat in samenwerking met stakeholders (in de organisatie) een eigen analyse hiervan te maken. Je beschouwt het vraagstuk vanuit meerdere perspectieven en kunt de inzichten vervolgens vertalen naar een onderbouwd ontwerp en de inzet van interventies waarmee richting wordt gegeven aan de veranderaanpak.​​​​​​​

Leeruitkomst 6: Ontwikkelen van individuen, teams en organisaties
Je analyseert en herkent talenten van individuen en/of teams. Je analyseert (toekomstige) ontwikkelbehoeften van een organisatie en van individuen en brengt samenhang aan in de overeenkomsten en verschillen tussen de behoeften op organisatieniveau en individu. Je kunt meerdere perspectieven op leren onderscheiden en te expliciteren en adviseert de organisatie over condities die het leren ondersteunen.
 

Inhoud

In dit semester analyseer je samen met medestudenten (groepjes van ca. 4 studenten) een vraagstuk in de beroepspraktijk. Vervolgens ga je gezamenlijk voor het praktijkvraagstuk meerdere oplossingen ontwikkelen. Het analyseren en ontwikkelen gebeurt aan de hand van de methode van Design Thinking. De eerste drie weken staat deze methode centraal in één van de workshops. Verdere ondersteuning in het onderzoek vindt plaats in de CoL. 

Je werkt vanaf week 5 gedurende 15 weken één dag in de week in de praktijk.
De eerste weken van het semester bereiden we je daar op voor en leer je de Design Thinking methode middels workshops kennen. Vervolgens ga je onderzoek doen, samen met andere actoren en vertaalt dat naar het leveren van praktische bijdragen aan het vraagstuk van de opdrachtgever.  De methodische vaardigheden die je hierbij opdoet zijn vooral gericht op onderzoek en organisatieverandering.


Beoordeling vindt plaats op basis van het maken van een designbrief (groepsproduct), prototype van de oplossing (individueel) inclusief een blik op de implementatie in je praktijkorganisatie (groepsproduct).
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde