Vak: Fundamenten van HRM 1 credits: 5

Vakcode
HRVP2FVH1
Naam
Fundamenten van HRM 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.R. Poll
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Toets Fundamenten van HRM 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren.

Je voert operationele HR-activiteiten uit met toepassing van een HR-model en/of methode, op basis van een uitgevoerde analyse van de vraag. Activiteiten zijn gericht op ontwerp en uitvoering van HR-werkterreinen op organisatorisch of individueel niveau op het gebied van bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid, performance management en werving en selectie. Je evalueert deze activiteit en de uitkomsten ervan, zodat gewerkt kan worden aan passende(r) oplossingen.

Inhoud

Wat is HRM eigenlijk? Waar gaat HRM over? Op welke terreinen begeeft HRM zich? Wat doet een HRM’er?
Bovenstaande vragen staan centraal in ‘Fundamenten van HRM’. Je maakt kennis met de basisuitgangspunten van HRM, waar deze vandaan komen en wat dit betekent de aansturing en begeleiding van mensen in het werk en het inrichten van het werk zelf. Hoe beter je in staat bent dat goed te organiseren, hoe meer mensen met plezier naar het werk gaan, zich willen inzetten voor de organisatie en zichzelf blijvend willen ontwikkelen.
Eén van de belangrijke fundamenten van HRM is de arbeids- & organisatiepsychologie (AOP). Als we willen weten wat mensen drijft in de context van werk, wat ze belangrijk vinden en wat ze aankunnen, dan probeert deze discipline daar antwoord op te geven. Voor HRM en de HRM’er uiteraard van belang. De inrichting van het werk en de aansturing en begeleiding van mensen daarin kan alleen goed plaatsvinden met voldoende kennis hierover. Uiteraard is het ook belangrijk dat je de inhoud en je boodschap rond HR-thema’s goed kunt verwoorden. Mondeling en schriftelijk. In deze periode besteden we daar ook samen aandacht aan.
Dit onderdeel wordt getoetst door middel van een tentamen. Tentamenstof voor dit onderdeel is H1, H2, H3 en H4 uit het boek van Lievens en H2, H3, H4 en H5 uit het boek van Robbins & Judge.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde