Vak: Leiderschap en ontwikkeling credits: 5

Vakcode
HRVP2LIC
Naam
Leiderschap en ontwikkeling
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T. van Lier
Werkvormen
  • Werkvorm 1
  • Werkvorm 2
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 3: De Kritische en onderzoekende HR-professional
Je analyseert met een stappenplan op een systematische wijze enkelvoudige praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van een enkele stakeholder, zodat de (onderzoeks)vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van beperkt aantal passende theorieën en/ of zelf verworven eenvoudige onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen.

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren in een organisatorische en maatschappelijke context
Je voert operationele HR-activiteiten uit met toepassing van een HR-model en/of methode, op basis van een uitgevoerde analyse van de vraag. Activiteiten zijn gericht op ontwerp en uitvoering van HR-werkterreinen op organisatorisch of individueel niveau op het gebied van bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid, performance management en werving en selectie. Je evalueert deze activiteit en de uitkomsten ervan, zodat gewerkt kan worden aan passende(r) oplossingen.

Leeruitkomst 6: Ontwikkelen van individuen, teams en organisaties
Je definieert talent en kunt kenmerken ervan benoemen op basis een competentie- / talentmodel. Je begrijpt het verschil tussen een competentiegerichte en talentgerichte ontwikkelbenadering en het verschil tussen het diversiteits- en inclusiviteitsperspectief op talentontwikkeling. Je voert in stappen operationele ontwikkel- of loopbaanactiviteiten uit, zodat individuen worden geholpen in het maken van ontwikkel- of loopbaankeuzes.

 

Inhoud

Leiderschap is een belangrijk thema voor HRM, we focussen in deze opdracht op de interpersoonlijke variant, ons welbewust van het bestaan van intra-persoonlijk leiderschap. Leiderschap bestaat er samengevat in dat leiders invloed uitoefenen om een gemeenschappelijke perceptie te ontwikkelen op wat er (waarom) gedaan zou moet worden, hoe en door wie, teneinde individuele en teamprestaties te bereiken [1]. Daarmee is er een relatie tussen twee partijen: leiders en volgers. Ook impliceert het voorgaande dat er ontwikkeld wordt: een perceptie valt niet uit de lucht, die ontwikkel je. Positieve effecten zijn geen toevalligheden: die worden door ontwikkeling gestimuleerd.
Voor wat betreft ontwikkelen vinden we het van belang dat je in staat bent om de kenmerken hiervan te benoemen op basis van theorie. Je begrijpt het verschil tussen de verschillende benaderingen en de morele overwegingen die een rol spelen bij de vraag: Wie mag zich ontwikkelen? Als laatste ben je in staat om leiderschap te verbinden aan ontwikkeling.

[1]  Yukl, G., Leadership in Organizations. 8 ed. 2013, Harlow, Essex: Pearson education Ltd.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde