Vak: HRM & performance credits: 10

Vakcode
HRVP3PFM
Naam
HRM & performance
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van Kempen
Werkvormen
  • Werkvorm 1
  • Werkvorm 2
Toetsen
  • HR-strategy scan - Opdracht
  • HR-value chain - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 3: De Kritische en onderzoekende HR-professional
Je analyseert op een systematische wijze enkelvoudige praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van een enkele stakeholder, zodat de (onderzoeks) vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van beperkt aantal passende theorieën en/ of zelf verworven eenvoudige onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren in een organisatorische en maatschappelijke context
Je analyseert een complex HR-vraagstuk, in de context van de organisatie. Daarbij maak je een keuze uit meerdere HR-methoden en/of modellen. Je exploreert met direct betrokkenen over mogelijke oorzaken en oplossingen en de daar uit voortvloeiende HR-activiteiten, gebruikmakend van de kennis van die betrokkenen, zodat de kwaliteit van de diagnose en oplossingen worden verhoogd.
 

Inhoud

Startten we in periode 1 bij het begin, de basis van HRM, vanaf nu gaan we verdiepen. Inmiddels weten we veel over de werkterreinen zoals besproken door Lievens: human resource management (HRM) gericht op de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. Er zijn diverse HR-werkterreinen behandeld. Verdieping brengen we in dit semester aan door te kijken vanuit een andere invalshoek. De gedachte hierbij is dat HRM veel meer is dan een set aan individuele (uitvoerings)praktijken. Strategisch HRM gaat over de wijze waarop strategische HR-keuzes tot stand komen en vorm krijgen in de organisatie, gericht op het toevoegen van waarde in de organisatie als geheel. Die relatie noemen we de link tussen HRM & Performance.  

Het centrale thema binnen dit semester is (dus) strategisch HRM en de performance van de organisatie. In het eerste deel van het semester ligt het accent op de context waarin organisaties opereren en waartoe zij zich (dus) dienen te verhouden. Het tweede deel staat de waardeketen (de HR value chain) centraal. Een sterke koppeling met Fundamenten van HRM3.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde