Vak: Skillslabonderwijs 1 credits: 5

Vakcode
HVVP24SLO1
Naam
Skillslabonderwijs 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.C. Vos
Werkvormen
  • Action learning
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Simulatie
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Hygiëne en basiszorg - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

Leerwegonafhankelijke leeruitkomsten:
 
  1. De beginnende beroepsbeoefenaar kent, benoemt en werkt veilig volgens professionele standaarden, richtlijnen en protocollen rondom hygiëne en basiszorg en is in staat daar beargumenteerd van af te wijken, voor het verlenen van integrale zorg.
  2. De beginnende beroepsbeoefenaar werkt veilig volgens de geldige wet- en regelgeving en gaat op een verantwoorde wijze om met materialen en middelen.
Indicatoren niveau 1:
  • Ondersteunt de zorgvrager bij persoonlijke verzorging en neemt deze waar nodig over.
  • Werkt op het gebied van hygiëne en basiszorg volgens standaarden, richtlijnen en protocollen die horen bij de functionele verantwoordelijkheid, en is in staat daar verantwoord van af te wijken als de wensen van de zorgvrager of eigen professionele of morele afwegingen daartoe aanleiding geven 
  • Benoemt professionele richtlijnen, standaarden en protocollen in het kader van hygiëne en basiszorg en past deze beargumenteerd toe.
  • Gaat, in het kader van hygiëne en basiszorg, op verantwoorde wijze met materialen en middelen om
  • Werkt op het gebied van hygiëne en basiszorg volgens de geldige wet- en regelgeving van het veiligheidsbeleid en infectiepreventie, privacy, ergonomie, economie en ecologie.
CanMedsrol: Zorgverlener, reflectieve EBP-professional, organisator

De leeruitkomsten leveren een bijdrage aan de deskundigheidsgebieden "Beargumenteren van zorg" en "Werken aan gezondheid".



Kernbegrippen uit BN2020 opleidingsprofiel
  • Uitvoering van zorg: Het verlenen van integrale zorg door zelfstandig alle voorkomende (inclusief voorbehouden en risicovolle) verpleegkundige handelingen in laagcomplexe zorgsituaties uit te voeren met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving en vanuit een holistisch perspectief. 
  • Deskundigheidsbevordering: Het tonen van actief en kritisch gedrag om de verpleegkundige deskundigheid van zichzelf en anderen op peil te brengen en te houden, en actief bij te dragen aan het zoeken, ontwikkelen en delen van nieuwe (vormen van) kennis.
  • Coördinatie van zorg: het nemen van initiatief in het organiseren van de zorg om deze soepel in samenspraak met de zorgvrager en in onderlinge afstemming tussen de verschillende zorgverleners en zorgorganisaties volgens zorgplan te laten verlopen.
  • Veiligheid bevorderen: het continu en methodisch bijdragen aan het bevorderen en borgen van de veiligheid van zorgvragers en diens naasten en medewerkers.
Competentie beheersingsniveau (CBN, 2022)
Binnen het eerste niveau is sprake van een midden complexe context waarbij de focus ligt op het methodisch toepassen van kennis en vaardigheden a.d.h.v. richtlijnen en protocollen in variërende maar soortgelijke situaties. De aard van de taak is gestructureerd waarbij bekende methoden worden toegepast.  Er is een opbouw in zelfsturing wat leidt tot een deels gestuurde, deels ongestuurde begeleiding. Met begeleiding tijdens de voorbereiding en de uitvoering waarbij aandacht is voor het leren van (strategische) planning, self-efficacy, motivatie en reflectie. De reflectie op het handelen is gericht op het weten en begrijpen, waarbij de focus ligt op vernieuwing.


 

Inhoud

Narratief:
In de dagelijkse werkzaamheden rondom de zorgvrager voert de verpleegkundige verschillende verpleegkundige handelingen uit. Het is van groot belang dat de verpleegkundige zich hierin bekwaamt en bekwaam blijft. De basis hiervoor wordt gelegd tijdens de opleiding. De verpleegkundige in opleiding bekwaamt zich in verschillende basis- en verpleegtechnische vaardigheden met bijbehorende theoretische onderbouwing, die tijdens de dagelijkse praktijk voorkomen. Deze basiszorg en verpleegtechnische vaardigheden worden volgens protocollen, richtlijnen en standaarden uitgevoerd.  Het is belangrijk dat vanuit een reflectieve en zorgvrager gerichte basishouding gehandeld wordt.

Toetsing:
Binnen deze module werk je aan het behalen van de leeruitkomsten door het aanleveren van verschillende bewijsstukken op individueel niveau. Zo toon je aan dat je de leeruitkomsten beheerst. Tijdens het skillslabonderwijs krijg je op verschillende momenten feedback op de uitgevoerde verpleegtechnische vaardigheden van zowel de instructeur als van je medestudenten. Onder deze momenten vallen het oefenen met medestudenten, scenariotrainingen en proeves van bekwaamheid. Je krijgt door het verkrijgen van feedback inzicht in je eigen leerproces en weet welke stappen je nog moet nemen om uiteindelijk de leeruitkomsten te kunnen behalen. Aan het eind van de module krijg je een eindbeoordeling gebaseerd op de bewijsstukken die je aanlevert waarin jouw ontwikkeling inzichtelijk wordt.

Inhoud en opdrachten:
Je wordt als verpleegkundige breed opgeleid, zodat je kan werken in verschillende werkvelden, waar je een belangrijke rol in de integrale zorg voor de zorgvrager en diens naasten vervult. In welke setting je ook gaat werken, verpleegkundige handelingen (inclusief voorbehouden en risicovolle) zijn een onderdeel van je werk.
Tijdens deze module ligt het accent op het aanleren van en bekwamen in verschillende verpleegtechnische vaardigheden vanuit een holistische, reflectieve, zorgvrager gerichte basishouding met een theoretische onderbouwing. Je leert werken volgens, en beargumenteerd afwijken van protocollen, richtlijnen en standaarden. In een midden complexe gesimuleerde setting leer je in samenwerking met medestudenten vaardigheden uit te voeren, feedback te geven en ontvangen en te communiceren met de zorgvrager vanuit verschillende casuïstiek. Je maakt hierbij gebruik van verschillende werkvormen zoals E-learning, instructielessen en scenariotrainingen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde