Vak: Prepareren en restaureren natuurlijke elementen credits: 4

Vakcode
MHVB21VLL2B3S
Naam
Prepareren en restaureren natuurlijke elementen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
W. Homminga
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Skillslab jaar 2: natuurlijke elementen - Opdracht

Leeruitkomsten

Skillslab:

De student:
1. past kennis en vaardigheden toe om cariës in een natuurlijk element te herkennen, diagnosticeren (klinisch en röntgenologisch) en over de best passende behandelrichting doelmatig te communiceren met een mondzorgprofessional.
2. past kennis en vaardigheden toe om cariës preventief te behandelen in een natuurlijk element.
3. past kennis en vaardigheden toe om cariës curatief te behandelen in een natuurlijk element.

Professionele en interprofessionele identiteitsontwikkeling (PIIO):

De student:
4. licht vanuit sociale situaties binnen en buiten de opleiding toe wat zijn zelfdefinitie is in relatie tot het beroep van mondhygiënist en hoe deze is veranderd vanaf het begin van de opleiding.
5. l
icht ten behoeve van interprofessionele samenwerking vanuit de interne en externe stages toe hoe het zorgdomein van de mondhygiënist overlapt met dat van andere beroepsgroepen.
6. l
icht ten behoeve van interprofessionele samenwerking vanuit de interne en externe stages toe met welke beroepsgroepen hij heeft kennisgemaakt, en licht daarbij toe hoe attitudes en stereotypen ten aanzien van deze beroepen zijn veranderd.
7. v
erbindt vanuit de interne en externe stages behandelingen van verschillende zorgdisciplines in één casusuitwerking.
8. l
icht vanuit voor de mondhygiënist professionele situaties toe wat zijn interprofessionele identiteit is, gebruikmakend van de termen verbondenheid, toewijding en overtuigingen.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Beheersniveau 2 Gevorderd


 

Inhoud

In deze afsluitende onderwijseenheid van de Vaardighedenleerllijn (VLL), maakt de student kennis met diagnostiek en interventies gericht op cariësmanagement in natuurlijke elementen. De student maakt röntgenfoto's om het cariësproces te diagnosticeren. Er komen preventieve interventies aan bod, zoals het appliceren van fluoridelak. Ook het sealen van (diepe) fissuren wordt geoefend. Daarnaast voert de student het prepareren en restaureren uit in natuurlijke elementen, waarbij alle vaardigheden aan bod komen die hiervóór op KAVO-elementen zijn behandeld. Ook komt hierbij de theorie over cariësmanagement uit de conceptuele leerlijn aan bod op een verdiepend en toepassend niveau. Aan het einde van deze onderwijseenheid toont de student aan bekwaam te zijn én zich bekwaam te voelen al deze gedragingen bij echte patiënten toe te passen in de Praktijkleerlijn (PLL).
De toets bestaat uit het uitvoeren van een aantal opdrachten over het vervaardigen van preparaties en restauratie in natuurlijke elementen, die hij vastlegt in een schriftelijk portfolio. Aan het einde van de onderwijseenheid komt de student zijn beheersing van de leeruitkomsten ten aanzien van de hele vaardighedenleerlijn toelichten in een formatief mondeling assessment. Daarbij staat een integraal vaardighedenassessment centraal, waar vaardigheden over communicatie, handvaardigheid en reflecteren op het eigen handelen samenkomen. Daarbij geeft de student ook aan waar hij staat ten aanzien van zijn professionele en interprofessionele identiteitsontwikkeling (PIIO) aan het einde van het tweede studiejaar.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies