Vak: Mondhygiënist en patiënt credits: 3

Vakcode
MHVB24PLL3B2
Naam
Mondhygiënist en patiënt
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
W. Homminga
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen

Leeruitkomsten

De student:
1. Licht vanuit sociale situaties binnen en buiten de opleiding toe wat zijn zelfdefinitie is in relatie tot het beroep van mondhygiënist en hoe deze is veranderd vanaf het begin van de opleiding. 
2. Licht ten behoeve van interprofessionele samenwerking vanuit de interne en externe stages toe hoe het zorgdomein van de mondhygiënist overlapt met dat van andere beroepsgroepen.
3. Licht ten behoeve van interprofessionele samenwerking vanuit de interne en externe stages toe met welke beroepsgroepen hij heeft kennisgemaakt, en licht daarbij toe hoe attitudes en stereotypen ten aanzien van deze beroepen zijn veranderd.
4. Evalueert vanuit de interne en externe stages een interprofessioneel behandelplan volgens op het CTM geldende en andere relevante richtlijnen en protocollen. 
5. Licht vanuit voor de mondhygiënist professionele situaties toe wat zijn interprofessionele identiteit is, gebruikmakend van de termen verbondenheid, toewijding en overtuigingen. 

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen 
- 2 Communicatie
- 3 Samenwerken
- 4 Kennis wetenschap
- 5 Maatschappelijk handelen
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Beheersniveau 2: Gevorderd.

Inhoud

Keuzes en beslissingen die je als toekomstig mondhygiënist maakt met je patiënt moet je naar je patiënt, maar ook naar jezelf en collega's kunnen verantwoorden. Voor het maken van die keuzes dien je naast vakinhoudelijke kennis ook inzicht te hebben in de normen en waarden van jezelf en de ander. Ook moet je op een kritische en wetenschappelijke manier kunnen redeneren. 
In deze onderwijseenheid breng je als student bewijs uit de interne en externe Mondzorgkunde-stages samen om een interprofessionele patiëntcasus uit te werken. Je presenteert deze uitwerking aan je medestudenten en andere betrokkenen, zodat je je interprofessionele identiteit verder uitdiept. Zo word je langzamerhand voorbereid op zelfstandig én interprofessioneel functioneren in de praktijk.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies