Vak: Project positieve gezondheid credits: 5

Vakcode
MHVP1ILL4
Naam
Project positieve gezondheid
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.S. Kaper
Werkvormen
  • Projectonderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ontwikkelportfolio - Portfolio assessment
  • Project Positieve gezondheid - Professioneel product

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten Project Positieve Gezondheid: 

De student: 
1. Implementeert stap 2, 3 en 4 van het EBP-proces: d.w.z. het zoeken van wetenschappelijke literatuur, het kritisch beoordelen hiervan en een beslissing nemen op basis van het beschikbare wetenschappelijke bewijs.
2. Analyseert aan de hand van een specifieke casus hoe verschillende determinanten de (mond-)gezondheid van patiënten kunnen beïnvloeden. 
3. Adviseert aan de hand van een specifieke casus welke strategieën van belang zijn voor het bevorderen van preventie en zelfmanagement in relatie tot positieve gezondheid.
4. Presenteert het advies met betrekking tot de casus op een heldere en aansprekende manier. 

Leeruitkomsten Professionele en Interprofessionele Identiteitsontwikkeling (PIIO):

De student:

1. Licht vanuit sociale situaties binnen en buiten de opleiding toe wat zijn zelfdefinitie is in relatie tot het beroep van mondhygiënist. 

2. Licht ten behoeve van interprofessionele samenwerking vanuit de CLL-lijn jaar 1 en snuffelstages toe hoe het zorgdomein van de mondhygiënist overlapt met dat van andere beroepsgroepen. 

3. Licht ten behoeve van interprofessionele samenwerking vanuit de CLL-lijn jaar 1 en snuffelstages toe met welke beroepsgroepen hij heeft kennisgemaakt, en licht daarbij toe hoe attitudes en stereotypen ten aanzien van deze beroepen zijn veranderd.  

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 2 Communicatie
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 5 Maatschappelijk handelen
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Beheersniveau 1 Beginnend
 

Inhoud

In dit project onderzoeken studenten aan de hand van de EBP-stappen* welke strategieën geschikt zijn om zelfmanagement en positieve gezondheid te bevorderen en passen deze toe op een specifieke casus van een patiënt. Het resultaat presenteren de studenten op een poster. Studenten kunnen een keuze maken uit diverse onderzoeksonderwerpen. De onderwerpen gaan over casussen van patiënten die leven met specifieke aandoeningen. Aan de hand van een patiëntcasus onderzoeken studenten wat deze patiënten kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren.  
Tijdens dit project reflecteren studenten op hun ontwikkeling als beginnend mondhygiënist, op hun ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden van het afgelopen studiejaar, en op hun latere positie in het (mond)zorgdomein
 
*Toelichting op de EBP-stappen zoals tot nu toe gebruikt binnen de Hanzehogeschool opleiding Mondzorgkunde (Bakker en van Buuren, 2019):
1. Het klinische probleem/ praktische vraag vertalen in een beantwoordbare vraag
2. Het zoeken en selecteren van wetenschappelijke literatuur om de vraag te beantwoorden
3. Het kritisch beoordelen en wegen van de gevonden artikelen en het interpreteren van de resultaten
4. Het nemen van een beslissing op grond van de beschikbare ‘evidence’
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies