Vak: Het ontwerpen van een innovatieplan in co-creatie credits: 15

Vakcode
MIVB24MOD21
Naam
Het ontwerpen van een innovatieplan in co-creatie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Gubler
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Portfolio assessment - Assessment

Leeruitkomsten

  1. Signaleert en analyseert op methodische wijze vraagstukken en ontwikkelingen die relevant zijn voor belanghebbenden van de werkeenheid en benut daaruit voortkomende kansen om efficiency en/of effectiviteit van de werkeenheid te vergroten.  

  1. Brengt individuen en/of eigen team in beweging, maakt hierbij gebruik van de professionele verantwoordelijkheid van de individuen en de eigenheid en kracht van het team, met als doel een vooraf bepaalde veranderrichting en/of het behalen van een organisatiedoel.  

  1. Onderzoekt op methodische wijze kansen voor een relevante verbetering van een beperkt deel van bedrijfsvoering van een (deel van een) organisatie, voert verbeteringen door in co-creatie met stakeholders en onderbouwt de verbeteringen.  

  1. Onderzoekt en initieert interne en/of externe samenwerkingsverbanden binnen een organisatie die noodzakelijk zijn voor de inrichting, uitvoering en ontwikkeling van de dienstverlening en stimuleert professionals van de werkeendheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren.   

  1. Faciliteert een goed en uitnodigend leerklimaat voor een (deel van een) organisatie/leerteam om zicht persoonlijk en als team te ontwikkelen om de kwaliteit van de dienstverlening te optimaliseren.  

  1. Draagt de visie op zorg, dienstverlening en leiderschap uit binnen de werkeendheid, geeft betekenis aan de relatie tussen deze eigen visie en de visie en doelen van de organisatie en trekt hier conclusies uit voor de eigen professionalisering en plaats binnen de organisatie.  

  1. Laat continu een onderzoekende en kritische houding zien ten aanzien van dagelijkse werkzaamheden en processen op de werkeenheid en onderbouwt met behulp van evidence acties en overwegingen om het primair proces op de werkeenheid te verbeteren.

Inhoud

Dit semester gaan jullie in een projectgroep aan de slag met een (innovatie)vraagstuk van een zorg- en/of welzijnsorganisatie. Jullie zullen dit gaan doen volgens de methode van Design Thinking. Je kunt deze methode bestuderen middels het boek Design, denken en doen (Van der Pijl & Prins, 2018). 

De volgende fasen van Design Thinking: empathize (empathie/inleven), define (begrijpen), ideate (ideeënvorming) en prototype zullen in dit semester centraal staan. Jullie gaan de aankomende periode de verschillende eindgebruikers/stakeholders in kaart brengen. Jullie gaan kennismaken met de organisatie en de eindgebruiker door o.a. mee te lopen in het werkveld, gesprekken te voeren en verschillen documenten te analyseren. Om vervolgens in co-creatie ideeën te bedenken voor het innovatievraagstuk en verschillende prototypes te maken. Daarnaast gaan jullie aan de slag met het herkennen van interactiepatronen tussen mensen en systeemdenken. Ondertussen werk je aan je creatieve mindset en leer je omgaan met (je eigen) aannames. Met al deze ingrediënten heb je aan het einde van semester 1 je visie op innovatie in zorg en welzijn verder aangescherpt. 

Thema’s die centraal staan dit semester:  

  • Ondernemen  
  • Onderzoeken
  • Ontwikkelen en verbinden 
  • Leiden van zichzelf en anderen 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies