Vak: Composition & Music Production 1 credits: 15

Vakcode
MZVP24CM1
Naam
Composition & Music Production 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
K.H. van der Meer
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • semester 1 - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De student schrijft en produceert muziekwerken in een breed scala aan muzikale contexten. De muziekwerken zijn door de student gekozen uitwerkingen van door de docenten gestelde opdrachten in de vier hoofdvakonderdelen Compositie, Compositie voor Media, Songwriting en Productie. De opdrachten zijn zodanig begrensd dat ze studenten houvast bieden bij het ontwikkelen van specifieke (deel)aspecten van hun beginnend vakmanschap. Dit leidt tot een portfolio van muziekwerken waarin aan het eind van jaar 1 een duidelijke ontwikkeling hoorbaar is op met name vaktechnische en in mindere mate het artistieke competentiedomein. De student laat hierbij horen een begin gemaakt te hebben met het ontwikkelen van een eigen ‘stem’.  

 Belangrijkste leeruitkomsten: 1.1, 1.2, 2.1, 2.2  

Inhoud

De studenten maken in samenhang met de ondersteunende theorievakken kennis met een veelheid aan muziek en de bijbehorende compositie- en productietechnieken. De gemiddelde C&M student zal relatief onbekend zijn met in ieder geval een deel van de materie. Daardoor wordt in deze voor de student dus vaak nieuwe contexten primair een beroep gedaan op muzikaliteit, intelligentie en muzikale intuïtie als gereedschap. Dit maakt schoon, verruimt de horizon en opent een enorm potentieel aan mogelijke invalshoeken, waarmee de student binnen de breedte van het C&M hoofdvak zijn voordeel kan doen.  

De lessen binnen deze onderwijseenheid zijn verdeeld in 4 pijlers, die elk binnen aparte lessen door gespecialiseerde docenten gegeven worden:  

  • Compositie  
  • Compositie voor Media  
  • Songwriting  
  • Productie  

In elk van deze pijlers komen diverse muzikale stijlen, periodes, vormen, technieken etc. aan bod. Iedere pijler kent specifieke opdrachten; elke student werkt aan opdrachten uit alle pijlers. De pijlers zijn (ook in het werkveld) niet strikt gescheiden, maar eerder aandachtsgebieden die soms aangrenzend zijn of overlappend. Zo werkt dat ook in deze lessen: de student zal vanuit verschillende invalshoeken in aanraking komen met wat soms in essentie vergelijkbare muzikale, technologische of artistieke concepten zijn. Hierbij wordt verwacht dat de student het geleerde in de ene pijler (waar relevant) ook toepast in de andere. Dit komt specifiek tot uitdrukking in een aantal opdrachten die meerdere pijlers raken, denk bijvoorbeeld aan een toegepaste songwritingopdracht (songwriting + compositie voor media) of electronische compositie (compositie + productie). Zowel het autonoom werken als het werken in samenwerkingsverbanden komt aan bod, waarbij binnen de pijlers Compositie en Songwriting het autonome aspect relatief zwaarder weegt en bij Productie en Compositie voor Media vaker het samenwerken aan bod komt.  

Naast de vaste hoofdvakdocenten voor de vier hoofdvakpijlers zijn er meerdere malen per semester gastdocenten.   

Een gedetailleerdere uitwerking van de vier hoofdvakpijlers is te vinden in de Study Manual.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Prins Claus Conservatorium