Vak: Dit is onderzoek credits: 5

Vakcode
PBVB22MOD12
Naam
Dit is onderzoek
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L.G. Koning
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Dit is onderzoek - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten

Leeruitkomst op eindniveau Leeruitkomst op module-niveau Datapunten
Didactisch handelen
  1. Ontwerpen en voorbereiden van onderwijs
De bachelor professional ontwerpt, bij leer- en ontwikkelingsdoelen, onderwijs op maat en selecteert hierbij werkvormen, materialen en middelen die passen bij de onderwijsbehoefte van leerlingen De student ontwerpt ontdekkende en onderzoekende lesactiviteiten (voor het leergebied Natuur en Techniek)   Datapunt 1.1
  1. Uitvoeren van onderwijs
   
De bachelor professional daagt leerlingen uit talentvol gedrag te vertonen en stimuleert motivatie door autonomie en zelfsturing bij leerlingen te vergroten, maakt hen verantwoordelijk voor hun eigen (leer)doelen en begeleidt hen bij het plannen en evalueren op de (leer)taak. Hierbij moet de pabo-zorgprofessional onderwijs flexibel aan kunnen passen aan het moment en aan de behoeften van leerlingen De student daagt leerlingen uit talentvol gedrag te vertonen en stimuleert motivatie door autonomie en zelfsturing bij leerlingen te vergroten. Datapunt 1.2.
  1. Evalueren en bijstellen van onderwijs
   
De bachelor professional toetst en analyseert regelmatig en adequaat of de doelen, die afgestemd zijn op het niveau en kenmerken van leerlingen, gerealiseerd worden en hoe dat gebeurt. Op basis van analyse en zo nodig in overleg met betrokkenen stelt zij zo nodig haar onderwijs bij De student evalueert in hoeverre het doel van de activiteit is behaald. En doet suggesties voor eventuele aanpassingen Datapunt 1.3
Professioneel werken
  1. Onderzoekende en ondernemende houding
De bachelor professional vertaalt op proactieve wijze actuele ontwikkelingen in de maatschappij of uit (eigen) onderzoek naar de beroepspraktijk en maakt hierbij de koppeling tussen onderwijs en het sociale domein.
 
De student onderzoekt op systematische en methodische wijze een vraag in de context van de school

De student creƫert een advies of ontwerp toepasbaar in zijn schoolcontext op basis van onderzoek
 
Deelopdracht 2 eindopdracht
Alle datapunten 2.1. tot en met 2.5.



Deelopdracht 2 eindopdracht
Datapunt 2.5.
.
De bachelor professional handelt volgens algemeen geldende waarden en normen, in lijn met de beroeps- en gedragscodes van leraren primair en voortgezet (speciaal) onderwijs, sociaal werkers, jeugdzorgwerkers en toegepast psychologen en wettelijke of organisatorische kaders
De student gaat zorgvuldig om met gebruikte bronnen, privacy-gevoelige informatie en betrokkenen in het onderzoek
 
 
     

Inhoud

Voor alle professionals die op hbo-niveau worden opgeleid geldt dat een onderzoekende houding en het bezitten van onderzoeksvaardigheden belangrijk zijn voor het ontwikkelen van een kritisch-reflectieve houding als professional. Voor de onderwijsprofessional kan dit vanuit drie perspectieven worden ingevuld: de kritische professional, het dynamische werkveld en de onderzoekende houding van leerlingen, zie ook Van Swet & Munneke (2017).

In navolging van de conclusie uit een literatuuroverzicht van Kennisrotonde (2019) kiezen we er op de pabo voor om geen losse onderzoeksvaardigheden aan te bieden, maar lessen in onderzoeksvaardigheden te koppelen aan het daadwerkelijk uitvoeren van praktijkonderzoek (als just-in-time informatie) en aan lessen in didactiek waar aandacht is voor de onderzoekende houding van leerlingen.


In deze module komen beide aspecten dan ook terug. Enerzijds verdiepen de studenten zich in ontwerpend, ontdekkend en onderzoekend leren. Inhoudelijk is leergebied Natuur & Techniek aan deze module verbonden. Deel opdrachten worden in module 10c werkplekleren uitgevoerd. Een lessenreeks met een evaluatie en reflectie vormt de eerste deelopdracht van deze module.
Voor de tweede deelopdracht leren de studenten een onderzoek opzetten, uitvoeren en presenteren aan de hand van een vraagstuk uit de praktijk. De integrale opdracht behelst een presentatie aan de hand van een infographic (die wordt gemaakt aan de hand van het onderzoeksrapport dat alle deelopdrachten bevat).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie