Vak: Gelijke kansen credits: 10

Vakcode
PBVB22MOD9
Naam
Gelijke kansen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
Y.M.C. van Ginneken
Werkvormen
Toetsen
  • Kijken naar kansen - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

2D: De bachelor professional werkt vanuit een integrale blik, en stemt pedagogisch handelen, begeleiding en zorg af in samenwerking met ouders/opvoeders en medeprofessionals binnen onderwijs en jeugdhulp. 
2E:De bachelor professional is gericht op het netwerk waarin de jeugdige leeft en zich ontwikkelt, zoals gezin/leefgroep, buurt en school. Hij/zij versterkt (indien nodig) vanuit overwegingen van preventieve aard ouders/opvoeders en andere betrokkenen. 
3A: De bachelor professional ontwikkelt een visie op opvoeding, ontwikkeling & onderwijs, en zijn/haar eigen rol. De bachelor professional is gemotiveerd om nieuwe kennis en vaardigheden te leren en blijvend toe te passen, kijkt kritisch naar eigen mentale modellen en handelen, herkent en gebruikt leermomenten, is gericht op de eigen ontwikkeling als professional, denkt vanuit systemen en is zich bewust van zijn/haar eigen invloed op de systemen.
3B: De bachelor professional vertaalt op proactieve wijze actuele ontwikkelingen in de maatschappij of uit (eigen) onderzoek naar de beroepspraktijk en maakt hierbij de koppeling tussen onderwijs en het sociale domein.  
3D: De bachelor professional werkt constructief en respectvol vanuit meerdere perspectieven samen met zowel leerlingen, hun opvoeders en het netwerk als met medeprofessionals in onderwijs en jeugdhulp en positioneert zich hierbij op passende wijze en neemt indien nodig een regiefunctie in. De bachelor professional is benaderbaar, communiceert op heldere en respectvolle wijze en werkt transparant en is alert op de kwaliteit en het evalueren van het samenwerkingsproces.
3E: De bachelor professional is gericht op het netwerk waarin de leerlingen leven en zich ontwikkelen. Hierbij is de bachelor pabo-zorgprofessional gericht op de eigen krachten van leerlingen.

Module LU's
 

  1. De student past in een gesprek met ouders/opvoeders kennis en vaardigheden toe die de samenwerking met ouders/opvoeders bevorderen.
  2. De student signaleert en omschrijft de factoren in de omgeving van de leerlingen die een rol spelen in de ontwikkeling van deze leerlingen.
  3. De student ontwikkelt een eigen visie op de invloed van de context waarin een leerling en de school zich bevinden en hoe zijn eigen handelen daar weer invloed op heeft.
  4. De student ontwikkelt onderwijs (AK, GS, BV en MU) waarin de context van de school wordt meegenomen en waarbij recht wordt gedaan aan de talentkrachtige ontwikkeling van kinderen binnen burgerschapsvorming.
  5. De student herkent en erkent de context waarin de school staat en waarin de leerlingen opgroeien. Hij kan hierover afstemmen binnen de school, met ouders/opvoeders en ook met professionals binnen die context.
 
Vanuit MES kijken naar ontwikkeling/opvoeding/cultuur in andere landen/ tijden. Hier passen kerndoelen Mens en Samenleving goed bij (34 t/m 39).
Vanuit MES kan dit met actualiteiten.

Inhoud

Een kind ontwikkelt zich nooit los van de omgeving. Deze module leert je verdiepend kijken naar diverse factoren in de omgeving van kinderen en jongeren die van grote invloed zijn op de ontwikkeling van een kind. Met de kennis uit hoorcolleges van diverse experts en de zelfstudie op een zelfgekozen onderwerp ga je aan de slag met jouw visie op de pedagogische houding van de leerkracht. Welk netwerk is er om de school en rondom de leerlingen? Welke achtergronden hebben de kinderen (SES) en hoe speelt dat een rol in de ontwikkeling van een kind. Onderwijs is een plek die alle kinderen gelijke kansen zou moeten kunnen bieden maar hoe doe je dat als alle kinderen een grote diversiteit laten zien in de context waarin ze opgroeien?
 

Deelopdracht 1: De student voert minimaal 2 gesprekken met ouders (Ouderbetrokkenheid) en brengt deze waar mogelijk in voor feedback van experts (coach, docent) en peers.


Deelopdracht 2 Onderzoek de diversiteit op de stageschool en brengt een bezoek aan een instelling die een rol speelt in de ontwikkeling van kinderen.

Deelopdracht 3 De student ontwerpt onderwijs met aandacht voor burgerschap en cultuureducatie vanuit een boek uit de jeugdliteratuur waarbij aan de vakgebieden Muziek, Beeldende vorming, Aardrijkskunde en Geschiedenis wordt gegeven. Voor dit ontwerp gebruikt de student de informatie uit datapunt 1 en 2.

Eindopdracht: Wrap-up opdrachten in combinatie met Module 8 opdrachten
De student publiceert middels zelfgekozen medium (schrijven, tekenen, powtoon..) de eigen visie op diversiteit in relatie tot het pedagogisch handelen. Hierin worden de deelopdrachten van module 8 en 9 verwerkt.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie