Vak: Taal 3 - Lezen, schrijven en methode-onderzoek credits: 5

Vakcode
PBVB22TAAL3
Naam
Taal 3 - Lezen, schrijven en methode-onderzoek
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.E. Hofstede
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Engels 3 - Opdracht
  • Nederlands 3 - Opdracht

Leeruitkomsten

CLU 

PLUP 

Didactiek 

 

1.De student kent de leerlijnen van het (vreemde)taalonderwijs op de basisschool en voert activiteiten uit gericht op de taalontwikkeling.  

5, 6, 7, 8 

2. De student ontwerpt met behulp van didactische inzichten betekenisvol (vreemde)taalonderwijs voor basisschoolleerlingen, rekening houdend met kenmerken van een stimulerende leeromgeving.  

5, 6, 7, 8 

Eigen taalvaardigheid 

 

3.De student leest toegepast wetenschappelijke teksten op 4F-niveau over geletterdheid in het basisonderwijs.  

10 

4.De student voert, naar aanleiding van de gelezen artikelen, gesprekken met medestudenten en docent over de inhoud ervan met als doel begripsverhoging en uitbreiding van het didactisch repertoire. 

11 

5. De student schrijft een zakelijke tekst en een expressieve tekst.  

11 

6. ENG: 

10 

Onderliggende begripskennis voor het behalen van de leeruitkomsten 

 

7. De student kent de begrippen met betrekking tot beginnende geletterdheid, lezen en schrijven (stellen). 

10 

8. De student kent de wettelijke kaders voor mondeling- en schriftelijk taalonderwijs (kerndoelen, tussendoelen en de referentieniveaus). 

 

 

Deze leeruitkomsten dragen bij de aan volgende programmaleeruitkomsten: 

 

5.De startbekwame leraar beheerst de inhoud van zijn onderwijs en staat boven de leerstof. 

 

6. De startbekwame leraar stelt zijn onderwijs zo samen dat het samenhangend, betekenisvol en afgestemd is op de doelgroep. 

 

7.De startbekwame leraar bereidt zijn onderwijs voor door selecteren van werkvormen en materialen om de leerdoelen te realiseren.  

 

8. De startbekwame leraar organiseert, met gebruik van verschillende leermiddelen, onderwijsactiviteiten en voert deze uit met aandacht voor talentkrachtige didactiek, zodat het aansluit bij de kenmerken van zijn leerlingen 

 

9.De startbekwame leraar stelt, in overeenstemming met het schoolbeleid, het onderwijs cyclisch bij, op basis van zelf verzamelde gegevens en eigen analyse van de voortgang van de ontwikkeling van de leerlingen. 

Inhoud

In dit semester staan de volgende domeinen van taal (Nederlands) centraal:  

Domein 3 - Beginnende geletterdheid  

Domein 4 - Voortgezet technisch lezen  

Domein 5 - Begrijpend lezen  

Domein 6 - Stellen 

Met verschillende (college-)opdrachten wordt de didactiek bij deze domeinen inzichtelijk gemaakt. Zo ontwerpen de studenten in hun studieteam een themahoek waarbij aan de tussendoelen mondelinge taal en beginnende geletterdheid wordt gewerkt (groep 1/2/3). Mondelinge taal komt weer aan de orde, omdat taaldenkgesprekken onontbeerlijk zijn voor de ontwikkeling van de lees- en schrijfvaardigheid. Als domein is mondelinge taal bij Taal 1 behandeld. 

Tijdens de colleges analyseren de studenten bestaande lees- en schrijflessen en verbeteren ze hun eigen lees- en schrijfvaardigheid door artikelen te lezen en teksten te schrijven. 

Een aantal opdrachten wordt formatief getoetst, andere opdrachten worden opgenomen in een portfolio (summatieve toetsing). 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie