Vak: Onderwijsontwerp jonge kind credits: 5

Vakcode
PBVB23JONT
Naam
Onderwijsontwerp jonge kind
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R.S. Havinga
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Onderwijsontwerp - Opdracht

Leeruitkomsten

Module leeruitkomsten:

Jonge Kind (JK)
De student ontwerpt lessen/lesactiviteiten rondom een thema waarbij verschillende leergebieden geïntegreerd worden aangeboden (2.2.3, 2.2.4, 3.2.6).

De student zet spel en concreet materiaal en 21e eeuwse vaardigheden in bij thematisch onderwijsontwerp (2.2.3, 2.2.4, 3.2.4)


De student creëert een betekenisvolle interactieve leeromgeving waarin thematisch en vakoverstijgend wordt gewerkt (3.2.3, 3.2.5).


De student presenteert het onderwijsontwerp aan (toekomstige) onderwijsprofessionals. (4.2.2, 4.2.13, 5.2.1)


De student vraagt gericht feedback van onderwijsprofessionals en gebruikt dit om zijn/haar onderwijsontwerp verder te verbeteren (4.2.11, 5.2.1, 5.2.4).

X LOL2 (Vak)didactisch handelen
X LOL3 (Vak)inhoudelijke expertise
X LOL4 Onderzoekend handelen
X LOL5 Professionele identiteit

Inhoud

De studenten ontwerpen in groepen minimaal vijf lessen/lesactiviteiten rondom een thema waarin minimaal vijf verschillende vakken geïntegreerd aan bod komen.

De studenten werken aan vakintegratie vanuit verschillende leergebieden: KEC (Kunst en Cultuur), MES (Mens en Samenleving), N&T (Natuur en Techniek), Bewegen en leren en Engels. Vanuit het gekozen thema worden kerndoelen bepaald waar de leerlingen aan gaan werken. De studenten gebruiken voor het ontwerpen van de lessen/lesactiviteiten het format zoals aangedragen.

In de colleges voor JK (jonge kind) en OK (oude kind) worden concrete handreikingen gegeven voor het klassikaal introduceren van thema's en de verwerking hiervan, passend bij de doelgroep.


Het ontwerpproces wordt gedurende het semester begeleid door een docent die de voortgang coacht. In de eerste helft van het semester wordt vanuit de verschillende leergebieden inhoud en didactiek aangereikt.

De studenten presenteren hun ontwerp aan de hand van concrete lesmaterialen en verwerkingsvormen (bijvoorbeeld een verteltafel in combinatie met dramatische expressie, muziek) en een poster waarop het ontwerpproces is gevisualiseerd. Het tonen van concreet lesmateriaal en verwerkingsvormen kan ook online, bijvoorbeeld in de vorm van een opgenomen spelvorm of onderwijsleergesprek (waarin bijvoorbeeld talentmomenten ontlokt worden).
Studenten vragen gerichte feedback aan onderwijsprofessionals. Op basis van de ontvangen feedback wordt het ontwerp verder verbeterd en ingeleverd voor de eindbeoordeling.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie