Vak: Professionele Ontwikkeling en Begeleiding 4 credits: 5

Vakcode
PEDA22POB4
Naam
Professionele Ontwikkeling en Begeleiding 4
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
Toetsen
  • POB4 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomst lerend vermogen: 

De PEP blijft zich voortdurend ontwikkelen en reflecteert op het eigen functioneren als professional. Hij/zij blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in het vakgebied en is in staat om nieuwe kennis en inzichten toe te passen in het eigen handelen. De PEP levert een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en inzichten in de eigen werkomgeving en deelt deze met collega’s. 

Gedragingen  

  • Reflecteert op de eigen ontwikkeling als professional aan de hand van de leeruitkomsten. Kan hierbij verschillende aspecten in het proces belichten en is in staat om keuzemomenten en leermomenten te benoemen en te duiden. Benoemt kwaliteiten en ontwikkelpunten. Laat zien te kunnen reflecteren op niveau 2. 

  • Verwoordt de eigen visie op de maatschappelijke plaats en functie van het eigen beroep en heeft plannen hoe deze binnen de eigen context gestalte te geven. 

Inhoud

Er wordt binnen de Ad PEP gewerkt aan de professionele ontwikkeling als PEP. In de opleiding wordt dit aangeboden in de vorm van een leerlijn professionele ontwikkeling en begeleiding (POB). Hierbij gaat het aan de ene kant om persoonlijke groei, datgene wat specifiek is aan het eigen karakter en wat iemand meebrengt naar de opleiding. Dit vormt de basis voor alle verdere professionele vorming. Wie ben jij, waar liggen je talenten en uitdagingen? Aan de andere kant gaat het om professionele groei, het steeds verder eigen maken van een professionele standaard in het werkveld van de Pedagogisch Educatief Professional. In de opleiding wordt daar stap voor stap naar toe gewerkt. In het eerste jaar ligt de nadruk voornamelijk op het geven van feedback, leren reflecteren, reflectie op je eigen socialisatie en het leggen van een professionele grondhouding. Het tweede jaar richt zich op de verdergaande ontwikkeling als PEP professional, door onder andere te werken aan het creëren van draagvlak en visieontwikkeling op het beroep.  

Binnen POB4 reflecteert de student op eindniveau van de opleiding op de eigen persoonlijke groei en professionele vorming. Hierbij vormen de leeruitkomsten van de opleiding het uitgangspunt.  

Daarnaast ontwikkelt de student een visie op het vak. 

School(s)

  • Pedagogische Academie