Vak: Gezondheid, zorg en ondersteuning 2 credits: 5

Vakcode
SJDB22GZO2
Naam
Gezondheid, zorg en ondersteuning 2
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.C. van Zetten
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Gezondheid, zorg en ondersteuning 2 - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt van een complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart. De student hanteert hierbij een integrale aanpak en plaatst de feiten in een sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context.

Beoordelen (niveau 3) 
- De student stelt op basis van wet- en regelgeving, jurisprudentie en op basis van interne protocollen de rechtspositie vast van de cliënt. 
- De student schakelt waar de eigen expertise tekortschiet die van andere professionals in om de belangen te kunnen wegen. 

Inhoud

De inhoud van de cursus Gezondheid, zorg en ondersteuning II bouwt deels voort op de kennis en vaardigheden van de cursus Gezondheid, zorg en ondersteuning I en gaat daarnaast in op een aantal nieuwe onderwerpen. Alle onderwerpen zijn gekozen aan de hand van diverse rollen (functies) die SJD’ers in de beroepspraktijk (kunnen) vervullen en die voor de werkveldorganisaties van beide specialisaties van belang zijn. De student verdiept zich in de vier belangrijke wetten voor financiering van zorg en ondersteuning (de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Jeugdwet) en - gekoppeld aan die vier wetten - in de onderwerpen ‘juridische relaties’ en ‘klachten en geschillen’. Vanuit die basis gaat de student vervolgens aan de slag met de nieuwe onderwerpen, zoals ‘verplichte zorg’, ‘gegevensuitwisseling’ en ‘zorginkoop’. 

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies