Vak: Schulden en praktijk 1 credits: 10

Vakcode
SJDB22SEP1
Naam
Schulden en praktijk 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
A.D. Hornstra
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Schulden en praktijk 1 - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 2) 
- De student brengt van een afgebakende complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op sociaaljuridische relevantie, formuleert van daaruit de (rechts)vragen, kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden en plaatst de feiten waar nodig in een sociale, maatschappelijke, culturele en/of persoonlijke context. 

Adviseren (niveau 2) 
- De student achterhaalt door samenspraak met de cliënt de complexe maar afgebakende sociaaljuridische vraag. 
- De student motiveert schriftelijk of mondeling welke keuzes er gemaakt kunnen worden en welke consequenties die hebben voor de cliënt. 
- De student komt samen met de cliënt tot een optimale keuze. 

Belangen behartigen (niveau 2) 
- De student herkent de verschillende belangen van betrokken partijen. 
- De student vertaalt verschillende belangen naar juridische standpunten. 
- De student zet relevante argumenten in binnen een civiele of bestuursrechtelijke procedure of een buitengerechtelijk geschil. 

Inhoud

In deze cursus maken studenten een plan van aanpak schulden. Om een plan van aanpak te kunnen maken, moet de student weten wat de achtergrond van de cliënt is, dus wordt er aandacht besteed aan hoe de cliënt het tot dan toe regelt, in welk klantprofiel de cliënt past, hoe stress werkt en hoe gemotiveerd de cliënt is. Daarnaast wordt er ingegaan op de voorzieningen voor cliënten met schulden en op preventie(technieken). Studenten voeren gesprekken met een cliënt met financiële problemen en gaan een inschatting maken van de beste wijze van dienstverlening. Hierbij kunnen verschillende rollen aan bod komen die in het schulddienstverleningsveld een rol spelen. Er wordt gekeken naar de inkomstenkant en de uitgavenkant. De belangen van de schuldenaar zijn van belang, maar ook die van de schuldeiser. Naast wat er bij Schulden en Recht 1 wordt behandeld wordt hier meer praktijkgericht gekeken naar de verschillende trajecten zoals budgetbeheer, het minnelijk traject en het wettelijk traject. 

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies