Vak: Schulden en praktijk 2 credits: 10

Vakcode
SJDB22SEP2
Naam
Schulden en praktijk 2
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
A.D. Hornstra
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Schulden en praktijk 2 - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen. 

Belangen behartigen (niveau 3) 
- De student analyseert tegenstrijdige belangen op meerdere niveaus. 
- De student beoordeelt welke rol hij kan aannemen om de belangen van de cliĆ«nt zo goed mogelijk te behartigen, rekening houdend met effectiviteit en ethische aspecten. 
- De student past de gekozen rol toe en verantwoordt de gekozen handelswijze. 

 

Inhoud

Deze cursus is een verdieping en een vervolg op SEP1. Waar de studenten eerst een plan van aanpak schulden maakten gaan ze nu aan de slag met de schuldenproblematiek. Welke instrumenten kunnen gehanteerd worden, dus wordt er gekeken naar psycho-educatie, beloningssystemen en coaching op executieve vaardigheden. Dit moet uitmonden in een aangepast plan van aanpak waarbij de aandacht zich dus richt om de schulden daadwerkelijk aan te pakken. Er zal met meer problemen gewerkt worden uit meerdere leefgebieden en ook is de mogelijkheid dat er life-events bijkomen. 
Hiernaast zal er verder worden ingegaan op preventie en ook op vroegsignalering. Dit is van belang omdat dit in de wet (WGS) en het beleid een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Deze facetten zullen terugkomen in de beroepsproducten. 
Net als bij SEP1 zullen de diverse rollen aan bod komen en wordt er aansluiting gezocht bij het juridisch kader van het schuldentraject, waarbij ook de verdeling een rol speelt. 

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies