Vak: Proeve van bekwaamheid credits: 5

Vakcode
SJVB23PVB
Naam
Proeve van bekwaamheid
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van de Worp
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Probleem gestuurd onderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • Proeve van bekwaamheid - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen. 

Belangen behartigen (niveau 3) 
- De student analyseert tegenstrijdige belangen op meerdere niveaus. 
- De student beoordeelt welke rol hij kan aannemen om de belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen, rekening houdend met effectiviteit en ethische aspecten. 
- De student past de gekozen rol toe en verantwoordt de gekozen handelswijze. 

Inhoud

Bij dit studieonderdeel staan drie onderdelen centraal:  

- Perspectiefwissel 
- Cliëntgesprek 
- Casusbespreking/intercollegiaal overleg 
(een bespreking waar met verschillende collega's onder leiding van een "teammanager" verschillende cliënten besproken worden.  Hierin staan de belangen van de cliënt centraal. Daarnaast dient er een overkoepelend beeld van deze cliënt te worden verkregen, om hem of haar op alle leefgebieden naar de juiste instanties te kunnen doorverwijzen. Tevens wordt duidelijk wat de student in de eigen rol voor de cliënt kan betekenen. Een goede kennis van de sociale kaart is dus van belang.) 

Het doel is dat de student ten aanzien van bovenstaande onderdelen vaardig genoeg is om stage te lopen. Het studieprogramma om dit te bewerkstelligen is als volgt samengesteld:  

- werkgroepen/flitscolleges op het terrein van veelvoorkomende problematiek op diverse leefgebieden, om deze problematiek te herkennen (denk aan LVB, verslaving & criminologie) die uitmonden in een perspectiefwisselingsopdracht; 
- trainingen motiverende gespreksvoering; 
- een training casemanagement en oefeningen voor het cliëntgesprek en de casusbespreking. Aan het einde van de specialisatie voeren studenten een cliëntgesprek én casusbespreking in een realistische setting. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies