Vak: Zorg en ondersteuning in de praktijk credits: 5

Vakcode
SJVH20ZOWIZ
Naam
Zorg en ondersteuning in de praktijk
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.O. van Diepen
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Zorg en ondersteuning in de praktijk - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 3) 
- De student brengt op methodisch verantwoorde wijze en met behulp van relevante theoretische inzichten de feiten van een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk in kaart. Hij maakt daarbij een ordening op sociaal/juridische relevantie en formuleert van daaruit de (sociaal)juridische rechtsvragen. 

Beoordelen (niveau 3) 
- De student stelt op basis van wet- en regelgeving, jurisprudentie en op basis van interne protocollen de rechtspositie vast van de cliënt. 
- De student erkent de verschillende soorten belangen, zoals organisatorische, sociale, financiële en maatschappelijke, van meerdere betrokken partijen. 
- De student schakelt waar de eigen expertise tekortschiet die van andere professionals in om de belangen te kunnen wegen. 

Inhoud

In de cursus Zorg en ondersteuning in de praktijk (ZOP) staan juridische vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn centraal om het speerpunt Healthy Ageing in het cuuriculum vorm te geven, en dus ook van juridische vraagstukken op dit gebied. Gezondheid betekent dan het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. 
De inhoud van de cursus Zorg en ondersteuning in de praktijk (ZOP) bouwt deels voort op de kennis en vaardigheden van de cursus Healthy Ageing in jaar 2 en gaat daarnaast in op een aantal nieuwe onderwerpen. De rollen die in een SJD’er in de beroepspraktijk (kunnen) vervullen en die voor de werkveldorganisaties van beide specialisaties van belang zijn komen aan bod. 
Zelfstandigheid, casus kennis en doelgroepenkennis en natuurlijk juridische kennis en vaardigheden worden verwacht. De student verdiept zich in de vier belangrijke wetten voor financiering van zorg en ondersteuning (de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en de Jeugdwet) en - gekoppeld aan die vier wetten - in de onderwerpen ‘juridische relaties’ en ‘klachten en geschillen’. En verder gaat de student aan de slag met de nieuwe onderwerpen, zoals 'kinderbeschermingsmaatregelen', ‘verplichte zorg’ en ‘gegevensuitwisseling’.  
De afsluitende toetsing van de cursus Zorg en ondersteuning in de praktijk (ZOP) vindt plaats in de vorm van een schriftelijke (eind)opdracht per groep en een eindgesprek waarin de student individueel wordt beoordeeld.. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies