Vak: Psychologie van het individu - coachen op progressie credits: 30

Vakcode
TPDB22PSYIN
Naam
Psychologie van het individu - coachen op progressie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Leergemeenschap
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Portfolio-assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Waar werken we naartoe (eindterm van module 4)? 
“De student verricht professioneel, zelfstandig en op methodische wijze binnen de eigen beroepscontext een volledig gedragsbeoordelings- en coachingstraject uit en gaat hierbij te werk volgens het EMCC competentie framework (niveau practitioner). De student past hierbij relevante psychologische theorieën toe en maakt zo nodig gebruik van digitale technieken. Om een passende begeleiding te kunnen bieden, maakt de student een analyse van de problematiek en sterktes van de cliënt en zet daarbij passende gespreksmethodieken en (psycho)diagnostiek in bij het begin, in de loop en bij het einde van het gedragsbeoordelings- en coachingstraject.” 

Competenties
Beïnvloeden van gedrag; Beoordelen van gedrag; Body of Knowledge en Professioneel werken: reflectief vermogen en ethische afweging en verantwoording.

Niveau van de leeruitkomsten
B

Leeruikomsten
Leeruitkomst 1: Professioneel werken
De student reflecteert op haar eigen handelen en laat hierin zien zich bewust te zijn van eigen normen en waarden en van de beroepsspecifieke ethische codes. Zij herkent verschillende belangen, motieven en ethische dilemma’s en handelt met respect voor ieders achtergrond, normen, waarden en kenmerken'.

Leeruitkomst 2: Psychologie van het individu: Gezondheidspsychologie, Psychopathologie, Psychobiologie
De student onderbouwt het gedragsbeoordelings- en coachingstraject met diverse relevante concepten, modellen en perspectieven uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie.

Leeruitkomst 3: Gedragsbeoordelings- en coachingstraject: analyse
De student stelt op basis van een intake en verdiepend literatuuronderzoek, in samenspraak met de coachee, logische en toetsbare hypotheses of doelen op aansluitend bij de achtergrond van het ontwikkelvraagstuk van de coachee en legt deze vast in een coachcontract.

Leeruitkomst 4: Gedragsbeoordelings- en coachingstraject: ontwerp
De student ontwerpt, op methodische wijze, voor het gedragsbeoordelings- en coachingstraject passende effectieve interventies, daarbij gebruikmakend van verschillende gespreksmethodieken, psychodiagnostiek, modellen en (digitale) hulpmiddelen. 

Leeruitkomst 5: Gedragsbeoordelings- en coachingstraject: uitvoering
De student voert het gedragsbeoordelings- en coachingstraject op systematische en transparante wijze uit aansluitend bij de wensen en ontwikkeling van de coachee en gaat hierbij te werk volgens het EMCC competentie framework.

Leeruitkomst 6: Gedragsbeoordelings- en coachingstraject: evaluatie
De student evalueert tijdens en na het gedragsbeoordelings- en coachingstraject op resultaten en proces met de coachee en/of de opdrachtgever.

Inhoud

In deze module van de deeltijdopleiding Toegepaste Psychologie staat de individuele mens weer centraal. De competenties waar aan gewerkt wordt zijn beinvloeden van gedragbeoordelen van gedrag en professioneel werken (ethisch, reflectieve professional) en deze module bouwt daarmee voornamelijk voort op de kennis en vaardigheden uit module 1. In module 1 zijn deze competenties op niveau A aangeboden en getoetst en in module 4 worden ze op niveau B aangeboden en getoetst. Dit betekent dat de opdracht complexer is en dat je zelfstandiger te werk gaat dan in module 1.

De module bestaat uit 3 cursussen (of beter gezegd werkvormen) die samen één geheel vormen. Het geleerde tijdens de ene cursus/werkvorm kun je dus direct toepassen in de andere cursus/werkvorm. 

In Psychologie van het individu: (mentale) gezondheid staan de relevante theorieën, concepten en modellen uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie centraal. Deze theorieën, concepten en modellen worden met inspiratiecolleges toegelicht en uitgediept. De opgedane kennis toets je en pas je toe in jouw eigen werkomgeving en in jouw beoordelings- en coachingstraject.
In het Skills lab leer je vaardigheden die nodig zijn om een coachingstraject inclusief psychodiagnostiek uit te kunnen voeren. We gaan voornamelijk oefenen met verschillende gespreksmethodieken en ook komt de diagnostische cyclus weer terug. Hierbij bouwen we voort op de basiskennis die jullie opgedaan hebben in module 1. Achtereenvolgens komen Progressiegericht coachen, Motiverende gespreksvoering, Rationeel Emotieve Therapie (RET) en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) aan bod. Ook verdiepen jullie je verder in de psychodiagnostiek (met als kapstok de diagnostische cyclus) en zoomen we in op het gebruik van technologie en andere hulpmiddelen in coaching. 
Binnen je eigen leerteam reflecteer je samen met jouw studiegenoten en met de senior-coach/assessor op het beoordelings- en coachingstraject en op jouw rol als ethisch, reflectieve professional. 

Tijdens de module ga je met minimaal twee coachees een gedragsbeoordelings- en/of coachingstraject doorlopen. Jij bent daarin een coach en gedragsbeoordelaar in opleiding die nog lerend is, die dingen uitprobeert. Belangrijk om de verwachtingen richting de coachees duidelijk te hebben/maken. Aan het begin van de module hoef je nog geen coachees te hebben maar denk er alvast wel over na wie je zou kunnen vragen of hoe je het werven van coachees aan zou kunnen pakken. Op de eerste lesdag zal verdere uitleg worden gegeven over een logisch tijdpad. Met in ieder geval één van de coachees doorloop je de gehele diagnostische cyclus en zal je ook vragenlijsten in gaan zetten. Voorwaarde om deze vragenlijsten in te mogen zetten is het behaald hebben van de leeruitkomsten van Individu in Kaart (Module 1). Je bouwt gedurende de module aan je portfolio waarin je bewijsstukken verzamelt voor de 6 leeruitkomsten. Aan het eind van de module vindt een portfolio-assessment plaats, waarin het portfolio + een gesprek over het portfolio leiden tot een eindcijfer.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies