Vak: Professioneel werken I credits: 5

Vakcode
TPDP20PROFW1
Naam
Professioneel werken I
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Supervisie
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

In deze cursus staat de student als ethisch, reflectieve professional centraal. De leeruitkomsten waar naartoe gewerkt wordt zijn:

Reflectief vermogen:
Je laat in je reflecties zien te beschikken over kennis, inzicht, houding en vaardigheden die nodig zijn om je optimaal te ontwikkelen als student en als professional in opleiding.

  • je beschikt over de basisvaardigheden die nodig zijn om te kunnen reflecteren: waarnemen, luisteren, feedback geven en ontvangen en vragen stellen.
  • je maakt gebruik van zelfonderzoek om tot zelfkennis te komen
  • je maakt van je werkomgeving een leeromgeving door relevante (werk)ervaringen om te zetten tot leerstof
  • je bent je bewust van je eigen denken, willen en voelen
  • je zet binnen de leergemeenschap verschillende reflectiemodellen in om zo het gezamenlijk leren te bevorderen
Ethische afweging en verantwoording:
Je toont aan dat je een argumentatief gesprek kunt gebruiken om samen met anderen je professioneel handelen te toetsen aan persoonlijke morele opvattingen, normatieve theorieën en professionele, wettelijke en ethische codes. 
  • je herkent de ethische begrippen en theorieën die relevant zijn voor de psychologische beroepspraktijk in je eigen beroepspraktijk en kunt deze vanuit verschillende perspectieven benaderen
  • je kan een argumentatief gesprek gebruiken om samen met anderen tot goed onderbouwde keuzes te komen
  • je toetst je eigen handelen aan jouw morele opvattingen en aan professionele, wettelijke en ethische codes

Inhoud

In deze cursus staat het leren van je ervaringen als student en als professional centraal. In het leerteam van maximaal 12 studenten werk je aan de professionele vaardigheden reflecteren en ethisch handelen. Ook wordt binnen de bijeenkomsten van het leerteam aandacht geschonken aan de misschien nieuwe rol van de student en aan studievaardigheden om op een effectieve en efficiënte manier te studeren.
De vorm van de bijeenkomsten is de leergemeenschap. Gezamenlijk leren door te reflecteren en zo jezelf ontwikkelen als professional. Deze ontwikkeling houd je bij in je ontwikkelportfolio. In dit portfolio verzamel je materialen over jouw persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld een reflectie op de testen, opdrachten en oefeningen die je tijdens de bijeenkomsten gedaan hebt, de feedback die je hebt gekregen van de studiecoach, medestudenten, collega’s, etc., voorbeelden uit je eigen werkomgeving die je verzameld hebt en reflecties die je geschreven hebt. Speciale aandacht zal worden geschonken aan ethische dilemma's die je tegenkomt in de praktijk en deze zullen worden getoetst aan de literatuur. Reflecteren doe je niet alleen, maar dat doe je vooral ook samen. Op een juiste en progressiegerichte manier feedback geven zal daarom ook een onderdeel vormen van deze cursus.




 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies