Vak: Veranderen in organisaties credits: 5

Vakcode
TPVB18VERORG
Naam
Veranderen in organisaties
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.W. van der Klok-Postema
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Cursusleeruitkomst:
1. De student herkent en begrijpt de inhoud en interne samenhangen binnen de verandermethodiek in 'Leren veranderen' en kan deze zelfstandig toepassen in bedrijfskundige casussituaties:
1a. De student geeft via de diagnostische tools uit 'Leren veranderen' inzicht in de achtergronden en werkzame principes bij een verandervraag op het gebied van organisatie en gedrag.
1b. De student zet diagnostische informatie om  tot een passende veranderstrategie voor het bereiken van een veranderidee op het gebied van organisatie en gedrag. 
1c. De student vertaalt de veranderstrategie tot een passend interventieplan voor het bereiken van een veranderidee op het gebied van organisatie en gedrag.
1d. de student selecteert en passende interventies voor het bereiken van een veranderidee op het gebied van organisatie en gedrag.

Inhoud

Door snelle veranderingen in de omgeving van organisaties is flexibel reageren om te overleven noodzakelijk. Voor veel bedrijven zijn veranderingen en aanpassingen daarom aan de orde van de dag. Er is echter een groot verschil tussen het op 'boarding room' niveau bepalen dat er binnen een bepaalde termijn een verandering doorgevoerd moet zijn en de daadwerkelijke implementatie. Voor dergelijke transities zijn gedragsdeskundigen zoals Toegepast AenO  psychologen nodig. Om zijn/haar rol te vervullen heeft hij/zij instrumentarium voor passende diagnose en interventie nodig. Organisatiepsychologen de Caluwé en Vermaak bieden met hun boek 'Leren veranderen' hiervoor een methodische toolkit. Aansluitend op het vak 'Inzicht in organisaties' in het eerste blok wordt met 'Veranderen in organisaties' in blok 2 gekeken naar de werkzame principes voor verandering binnen een organisatie, wat tekenen van weerstand zijn en hoe de professional ea herkent en ermee aan de slag kan gaan. Het accent ligt hierbij op organisatieveranderingen op het gebied van individueel en teamgedrag. Elke student past de methode toe op een veranderidee van een gastorganisatie uit de regio.

De cursus bestaat uit 7 werkcolleges op school en twee gastlessen op locatie bij de gastorganisatie. De eerste lessen op school zijn erop gericht de methode ''Leren veranderen'' aan te leren, na de eerste gastles komt het accent langzamerhand steeds meer te liggen op het analyseren van en adviseren over de situatie bij de gastorganisatie. Gedurende de cursus wordt in vier delen aan de eindopdracht gewerkt. Deze eindopdracht is een adviesrapport opgesteld volgens de fasen van het aan te leren verandermodel: Diagnose-Kern van het vraagstuk-Veranderstrategie-Interventieplan-Interventies. Via Discussieruimte leveren studenten tussenproducten in en krijgen hierop van elkaar en van de docent formatief feedback. Deze feedback dient voor het eindproduct aantoonbaar verwerkt worden. Tijdens de werkcolleges worden daarnaast vraagstukken rond de veranderopdracht besproken en aan de literatuur gekoppeld.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies