Vak: Psychologie in Praktijk – Gedragsverandering in groepen 2.1B credits: 10

Vakcode
TPVB24GVG21B
Naam
Psychologie in Praktijk – Gedragsverandering in groepen 2.1B
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Buwalda
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De student maakt met behulp van deskreseach en verworven kennis over trainingsontwerp in groepsverband op een voorgestructureerde wijze en met verworven psychologische en methodologische kennis een herontwerp van de bestaande training binnen het domein "Mens & Maatschappij", beschrijft dit herontwerp in een schriftelijke trainershandleiding en voert de herontworpen training uit binnen een semi-professionele context (niveau A).   

  1. De student kent verschillende manieren van deskreseach en maakt hierin individueel passende keuzes tav kwalitatief goede en kwalitatief minder goede bronnen.   

  1. De student kent de APA-richtlijnen tav correct brongebruik en past deze consequent en correct toe bij de individueel gekozen bronnen in de schriftelijke trainershandleiding.   

  1. De student kan in groepsverband met behulp van verworven kennis over trainingsontwerp en psychologische kennis de leerdoelen van de training vaststellen en ordent, beoordeelt en weegt argumenten daarbij op passende wijze af.   

  1. De student kan individueel met behulp van verworven kennis over trainingsontwerp en psychologische kennis de lesstof van een deel van de training ordenen en beoordelen en weegt argumenten daarbij op passende wijze af.   

  1. De student kan individueel met behulp van verworven kennis over trainingsontwerp en psychologische kennis een deel van de training didactisch vormgeven en ordent, beoordeelt en weegt argumenten daarbij op passende wijze af.   

  1. De student zet individueel trainersvaardigheden in om deelnemers nieuw gedrag te leren door gebruik te maken van interactievaardigheden, didactische vaardigheden en professionele vaardigheden.   

  1. De student benoemt individueel vanuit welke waarden en deugden hij zelf handelt als trainer en kan de trainershandleiding ethisch verantwoorden aan de hand van het aangereikte format.  

Inhoud

Nadat je bij Psychologie in Praktijk - Gedragsverandering in groepen 2.1A een bestaande training/workshop hebt onderzocht ga je in Psychologie in Praktijk - Gedragsverandering in groepen 2.1B de handleiding maken. In de verplichte bijeenkomsten ga je met je projectgroep de leerdoelen van de training/workshop formuleren, de lesstof van de training ordenen en de training/workshop didactisch vormgeven. Naast deze bijeenkomsten ben je zelfstandig en met je groep bezig met het uitvoeren van de opdracht. Je oefent je trainingsvaardigheden door delen van de aangepaste training/workshop in de loop van een aantal weken aan je studiegenoten te geven. Aan het eind van de cursus ga je de door jullie verbeterde training/workshop geven tijdens een workshopfestival voor ouders/verzorgers en andere geïnteresseerden die zich identificeren met de doelgroep. Daar aan voorafgaand dien je eerst een Go te hebben op je draaiboek. Deze cursus sluit je af met een schriftelijk verslag waarin je de verbeterde training/workshop inclusief onderbouwing helder omschrijft. Tijdens de cursus ontvang je meermaals feedback van studiegenoten en de docent op de tussenproducten voor het uiteindelijke verslag. Je wordt ook beoordeeld op je trainersvaardigheden tijdens het afsluitende workshopfestival.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies