Opleiding

Toegekend diploma
Master of Arts
Programmaduur
24 maanden
ECTS credits
60
Niveau eindkwalificatie
Master
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Instituut voor Sportstudies
Locaties
  • Groningen

Sport-en Bewegingsonderwijs

Programmabeschrijving

Tijdens de master werk je actief aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Je leert op welke manier je als sportprofessional een bijdrage kunt leveren aan de verdere professionalisering van sport- en bewegingsonderwijs en hoe je een actieve en gezonde leefstijl bij jongeren kunt bevorderen. Het doen van onderzoek en het leggen van verbindingen met andere professionals verrijkt je eigen beroepspraktijk.
Deze educatieve masteropleiding is ontwikkeld vanuit een breed gesignaleerde behoefte uit de maatschappij en het onderwijsveld enerzijds en hernieuwde inzichten uit de wetenschap anderzijds. De kern van de opleiding is gericht op het innoveren van de eigen beroepspraktijk als sportprofessional. De belangrijkste competenties zijn gericht op samenwerken en verbinden, onderzoeken en innoveren en het positioneren en verantwoorden van bewegen en sport in en om de school op masterniveau.

Wil jij doorgroeien tot een verbindende en innoverende professional? Onze master helpt jou bij je ontwikkeling tot een masteropgeleide sportprofessional die is toegerust om een goed antwoord te geven op de complexe vraagstukken uit de beroepspraktijk die vragen om een multidisciplinaire aanpak. Je ontwikkelt vaardigheden om bewegen te bevorderen als onderdeel van een gezonde leefstijl door jongeren, zowel binnen als buiten de school. Dit gebeurt op basis van praktijkgericht onderzoek, het professionaliseren van de beroepsgroep en het leggen van verbindingen met andere professionals rondom leerlingen.

Als afgestudeerden van de master ben je in staat om met een kritisch analytische blik trends en ontwikkelingen te vertalen naar innovatieve curricula en programma's. Op die manier kun je het bewegingsgedrag van leerlingen in kwalitatieve en kwantitatieve zin beïnvloeden.

De master Sport- & Bewegingsonderwijs is gericht op afgestudeerde bachelorstudenten die werkzaam zijn in het werkveld van sport en bewegen. Het gaat daarbij om het leren innoveren van sportprogramma's vanuit een (ped)agogisch perspectief.

Leeruitkomsten

Analyseren: 
1. De student signaleert, analyseert en exploreert een praktijkprobleem in de eigen beroepspraktijk op basis van praktische inzichten, conceptuele overwegingen en wetenschappelijke bronnen om te komen tot vraagarticulatie. 
2. De student verkent en definieert criteria en randvoorwaarden om de ruimte voor het ontwerp van passende en innovatieve praktijkoplossingen af te bakenen.  

Ontwerpen:  
3. De student ontwikkelt innovaties om de beroepspraktijk te innoveren gebruik makend van een passende onderzoeksmethode op basis van de praktijksituatie, relevante beleidskaders, conceptuele overwegingen en wetenschappelijke bronnen. 

Implementeren:
4. De student verantwoordt zijn gemaakte keuzes en gebruikte strategie(ën) op basis van praktische relevantie, conceptuele overwegingen en wetenschappelijke bronnen, navolgbaar en in samenhang.  
5. De student is ondernemend, sensitief en adaptief bij het positioneren van de gewenste verandering in de wereld van sport en bewegingsonderwijs en daarmee het mobiliseren van mensen en middelen om tot effectieve en efficiënte samenwerking te komen in het implementatieproces.

Evalueren:  
6. De student verzamelt, verwerkt en interpreteert de verkregen informatie om te komen tot succes-en faalfactoren van de uitgevoerde innovatie. 

Dissemineren (en doorwerken):
7. De student vertaalt opgedane inzichten, kennis en ervaringen zelfstandig naar oplossingen in nieuwe, multidisciplinaire of bredere verbanden binnen het internationale werkveld van sport- en beweegprofessionals. 
8. De student communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen betreffende zijn innovatie op effectieve en passende wijze aan relevante stakeholders. 
9. De student geeft sturing aan zijn professionele ontwikkeling en reflecteert kritisch en zelfbewust op zijn houding, gedrag en gemaakte keuzes en past die aan in veranderende situaties.



 

Programma

Sport-en Bewegingsonderwijscredits

Jaar 1 Sport-en Bewegingsonderwijs 30