Vak: M&O Samenleving in Transitie 1 credits: 3

Vakcode
BVVH16MOTRANS1
Naam
M&O Samenleving in Transitie 1
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Individueel
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • M&O Samenl trans1 - Professioneel product

Leeruitkomsten

Tijdens Samenleving in Transitie 1 werken we aan de onderstaande competenties.
 
Onderzoek
Je wordt getraind in het opzoeken, selecteren, beoordelen en presenteren van informatie over aspecten uit het domein van Bouwen en Ruimte.  Je oefent het articuleren (nauwkeurig stellen) van vragen voor de beroepspraktijk.

Initiëren & Sturen
Dit onderdeel draagt bij aan de ontwikkeling van een bredere blik op opgaven in het domein van Bouwen & Ruimte. Je ontwikkelt vaardigheid om, met een helicopterview,  kennis en informatie te vertalen naar projectopgaven. Je wordt je bewust van de maatschappelijke betekenis van Built Environment en van de betekenis van andere disciplines.

Communiceren & Samenwerken
Je werk individueel en als werkgroep toe naar het aanleveren en presenteren van informatie. In de werkgroepen staat kennisdelen centraal.

De aandachtsgebieden van SIT-1 bewegen zich in het veld van: - Klimaatverandering & Energie, - Leefstijl & Gedrag, - Sociale Dynamiek & Maatschappelijke Processen, - Stakeholders & Actoren, Duurzaamheid, Innovatie, Ethiek & Governance(wijze van besturen).   
 
Leeruitkomsten:
Na het afronden van de module SiT 1 heb je kennis en vaardigheden opgedaan.
  • De student heeft zijn vocabulaire op het gebied van een deel van de aandachtsgebieden uitgebreid.
  • De student is in staat om enkele belangrijke achtergronden, inzichten en standpunten met betrekking tot die aandachtsgebieden te beschrijven.
  • De student legt daarbij relaties met betrekking tot de inrichting en het beheer van onze leefomgeving;
  • De student toont tijdens de werkcolleges een proactieve en constructieve werk- en leerhouding en oefent daarmee om zijn/haar bijdragen over het voetlicht te brengen.
De weerslag van het voorgaande wordt aangetoond door middel van een individueel product (vorm is nader te bepalen poster/essay/artikel) waarmee kennis over het voorgaande wordt aangetoond.

Inhoud

In Samenleving in Transitie 1 staat een actuele maatschappelijke ontwikkeling centraal. In de verschillende bijeenkomsten gaan studenten zelfstandig en gezamenlijk op zoek naar de betekenis daarvan voor de gebouwde omgeving. Het doel is verbreding en verdieping van de kennis en inzichten in het domein ruimte en samenleving en het oefenen van noodzakelijke vaardigheden.
 
Samenleving in Transitie 1 probeert hierbij gebruik te maken van de directe omgeving van de student namelijk de stad Groningen en richt zich dit daarbij op de achtergronden,  kenmerken en ontwikkelingen rondom stedelijke ontwikkelingen en mobiliteit. De vragen die daarbij centraal staan zijn:
  • hoe de mobiliteitsontwikkeling invloed heeft op de directe omgeving,
  • hoe met specifieke inrichting van de omgeving en de infrastructuur de mobiliteit en de duurzaamheid worden beïnvloed.
In de beantwoording van deze vragen wordt tevens een relatie gelegd met de energietransitie:
  • hoe kunnen we mobiliteit in onze samenleving faciliteren met meer klimaat neutrale middelen en instrumenten?
 
De studenten bestuderen, zelfstandig en in duo’s, verschillende bronnen over bovenstaande thematiek, luisteren naar gastsprekers, spreken met stake- en shareholders en gaan op werkbezoek bij sleutelprojecten.

School(s)

  • Instituut voor Future Environments