Vak: Interdisciplinair Project 1 credits: 2

Vakcode
DMVB21IDP2
Naam
Interdisciplinair Project 1
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
K.H. van der Meer
Werkvormen
  • Action learning
  • Practicum / Training
  • Projectonderwijs
  • Werkcollege
Toetsen
  • semester 3 - Overige toetsing
  • semester 4 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5
1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5
2.1, 2.2, 2.3, 2.6
3.2, 3.4, 3.5, 3.6
4.1, 4.3, 4.4
5.1


​1. Artistiek (generiek): De kunstvakdocent heeft een coherente artistieke visie van waaruit hij artistieke processen en producten realiseert. Hiermee inspireert en begeleidt hij lerenden in hun persoonlijke artistieke ontwikkeling.
2. Pedagogisch en didactisch: De kunstvakdocent beschikt over een breed spectrum aan pedagogische en didactische kennis en vaardigheden. Daarmee brengt hij voor individuele en groepen lerenden veilige en krachtige leeromgevingen tot stand.
3. Interpersoonlijk: De kunstvakdocent beschikt over een breed spectrum aan communicatieve kennis en vaardigheden. Daarmee brengt hij, vanuit zijn ambassadeurschap voor de kunsten, effectieve interacties en samenwerkingsvormen tot stand in verschillende beroepscontexten.
4. Omgevingsgericht: De kunstvakdocent signaleert en onderzoekt relevante ontwikkelingen in de (culturele) diversiteit van de globaliserende samenleving. Hij benut kansen en mogelijkheden om op een zakelijke en georganiseerde wijze de verbinding te leggen met zijn beroepspraktijk.
5. Kritisch-reflectief en onderzoekend: De kunstvakdocent komt door reflectie en onderzoek tot inzicht en kennis voor zijn functioneren als professional. Hij zet zijn onderzoeksvaardigheden in om lerenden te stimuleren bij de ontwikkeling van een onderzoekende houding en te begeleiden bij het doen van eenvoudig onderzoek.

Inhoud

Een belangrijk overall doel van dit onderwijs is, dat de studenten leren samenwerken met medestudenten van andere kunstdisciplines. Hiervoor zijn een aantal stappen ontworpen die gekoppeld zijn aan de leerjaren. Die stappen zijn: kennismaking/ praktisch werken – kunsteducatieve processen – CKV in het middelbaar onderwijs – specifieke kunsthistorische kennis en didactische vaardigheden.

Het samenwerkingsverband KEN (Kunst Educatie Noord-Nederland) verzorgt door de leerjaren heen projecten waarin de Docent Muziek studenten samenwerken met studenten van andere docentenopleidingen (Minerva) in de kunstvakken. Er wordt gewerkt vanuit een longitudinale leerlijn die er globaal gezien als volgt uitziet:

Jaar 2: de studenten maken kennis met educatieve diensten van kunstinstellingen in de regio; er is sprake van een inhoudelijke voorlichting, daarnaast mondt de activiteit uit in een door de studenten ontworpen educatief programma bij een bepaalde instelling; deze activiteiten vinden plaats in een projectweek.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Prins Claus Conservatorium