Vak: Ensembleleiding vocaal / instrumentaal 1 credits: 2

Vakcode
DMVH2ENS2
Naam
Ensembleleiding vocaal / instrumentaal 1
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
K.H. van der Meer
Werkvormen
  • Action learning
  • Practicum / Training
Toetsen
  • semester 3 - Overige toetsing
  • semester 4 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

0.1, 0.3, 0.4, 0.5
1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5
2.1, 2.2
3.1, 3.3, 3.6
4.4
5.1, 5.6

1. Artistiek (generiek): De kunstvakdocent heeft een coherente artistieke visie van waaruit hij artistieke processen en producten realiseert. Hiermee inspireert en begeleidt hij lerenden in hun persoonlijke artistieke ontwikkeling.
2. Pedagogisch en didactisch: De kunstvakdocent beschikt over een breed spectrum aan pedagogische en didactische kennis en vaardigheden. Daarmee brengt hij voor individuele en groepen lerenden veilige en krachtige leeromgevingen tot stand.
3. Interpersoonlijk: De kunstvakdocent beschikt over een breed spectrum aan communicatieve kennis en vaardigheden. Daarmee brengt hij, vanuit zijn ambassadeurschap voor de kunsten, effectieve interacties en samenwerkingsvormen tot stand in verschillende beroepscontexten.
4. Omgevingsgericht: De kunstvakdocent signaleert en onderzoekt relevante ontwikkelingen in de (culturele) diversiteit van de globaliserende samenleving. Hij benut kansen en mogelijkheden om op een zakelijke en georganiseerde wijze de verbinding te leggen met zijn beroepspraktijk.
5. Kritisch-reflectief en onderzoekend: De kunstvakdocent komt door reflectie en onderzoek tot inzicht en kennis voor zijn functioneren als professional. Hij zet zijn onderzoeksvaardigheden in om lerenden te stimuleren bij de ontwikkeling van een onderzoekende houding en te begeleiden bij het doen van eenvoudig onderzoek.

Inhoud

Van het eerste tot en met het derde jaar maakt de student deel uit van het Docent Muziekkoor, waarin studenten beurtelings praktijkbeurten krijgen. In het tweede jaar volgen studenten daarnaast een practicum elementaire slagtech­niek, in het 3e jaar een les ensembleleiding. Globale inhoud:
Jaar 1: het meezingen in het DoMu koor;
Jaar 2: het meezingen in het DoMu koor; het verwerven van elementaire slagtechniek in het basispracticum slagtechniek;
Jaar 3: het meezingen in het DoMu koor; het in de les ensembleleiding voorbereiden van in te studeren werken; het regelmatig instuderen van werken met het Schoolmuziekkoor, waaronder werken voor instrumentale of instrumentaal-vocale bezetting.

Specifieke inhoud elementaire ensembleleiding jaar 2: 1 semester blok 1:
aanleren basishouding en basisbeweging/ kunnen dirigeren van 1-,2-,3- en 4-slag/ kunnen starten zow na iedere tel/ verschillende soorten afslag
1 semester blok 2:
tussentijdse inzetten aan kunnen geven, zowel met rechter- als met linkerhand/ goed ondersche actieve en passieve beweging/ eenvoudige fermates, niet gevolgd door rust(en)/ dirigeren van vrij ritme 2 semester blok 3:
aangeven van verschillen in karakter en dynamiek/ fermates gevolgd door rust/ elementaire polsb enige verzelfstandiging van de linker hand
2 semester blok 4:
voorbereiden van afsluitend tentamen

Specifieke inhoud DoMu koor jaar 1-3/ensembleleiding jaar 3: BLOK 1: eenvoudige klassieke koorstukken
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Prins Claus Conservatorium