Vak: Maatschappelijke impact van sport en bewegen credits: 5

Vakcode
SKVH22ISB
Naam
Maatschappelijke impact van sport en bewegen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C.J. van den Berg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Maatschappelijke impact sport en bewegen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

In deze module komen alle 4 de kennisthema’s van het Instituut Sportstudies aan bod middels diverse beleidsdocumenten vanuit Internationale, nationale en lokale overheden.
Doordat studenten deze documenten in deze module moeten analyseren, vergelijken en verbinden draagt de module bij aan de kennisontwikkeling bij studenten m.b.t. de rol en functie van sport en bewegen in relatie tot integraal en multi-sectoraal (sport)beleid.

Inhoud

In deze module staat de maatschappelijke impact van sport en bewegen op de maatschappij centraal; welke maatschappelijke rol kunnen sport en bewegen hebben in relatie tot leefbaarheid, gezondheid en economie en wat zijn passende interventies die maatschappelijke impact kunnen realiseren?
Studenten krijgen praktijkgerichte theorie aangereikt en bestuderen actief literatuur dat zijn oorsprong vindt in (een combinatie van) de disciplines bedrijfskunde, bestuurskunde, gezondheidswetenschappen, sociologie, planologie en economie. De studenten vertalen daarbij deze kennis naar casussen. Zo wordt er bijvoorbeeld door de studenten verkend wat bekend is over de maatschappelijke meerwaarde die sport en beweegbeleid en - programma’s een stad of regio kunnen bieden en wordt gebruikmakend van een sociaal-ecologische benadering, verkend welke omgevingsactoren en -factoren aangewend kunnen worden om het gedrag van inwoners zodanig te beïnvloeden dat er een optimale maatschappelijke impact wordt bereikt.
Op basis van deze inzichten leert de student betere beleidsbeslissingen te maken. Daarbij wordt bekeken op welke interventies, netwerken of aspecten van de sport en bewegen geïnvesteerd zou moeten worden om specifieke beleidsdoelstellingen en doelen die door de bewoners en ondernemers worden nagestreefd, te behalen. Hierbij is ook aandacht voor de aspecten die komen kijken bij het implementeren van integraal en multi-sectoraal sport- en beweegbeleid.
De module is opgebouwd uit werkcolleges en hoor-en gastcolleges. Elke week zal er zowel in groepsverband als individueel geoefend worden met de te toetsen stof middels oefencasus-vragen. De toetsing bestaat uit een open boek case-tentamen.
De actuele bronnen en literatuur die bij deze toets horen (naast diverse beleidsdocumenten vanuit overheden o.a. ook vanuit RIVM, Mulier-instituut, SportKnowHowXL, etc.) worden gepubliceerd op BB.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies