Vak: Sportbeleid in de praktijk credits: 5

Vakcode
SKVH22SPR
Naam
Sportbeleid in de praktijk
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
N. Postma
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
  • Simulatie
Toetsen
  • Sportbeleid in de praktijk - Opdracht

Leeruitkomsten

De kennis die wordt aangeboden in deze module heeft een relatie met de volgende kennisthema’s:
  • toekomstbestendige organisatie van sport en bewegen
  • actieve leefstijl
duurzame sport- en beweegparticipatie

Inhoud

Binnen de modules Sportwereld en Bestuur en Leiderschap heb je kennis en inzicht verworven over de manier waarop de sportwereld is georganiseerd, wordt gefinancierd en veranderd. In deze module bouwen we voort op deze kennis en gaan we dieper in op de drie kennisthema’s (zie leerdoelen) die in deze module centraal staan.
Sportbeleid is in de praktijk bijna altijd gericht op participatie (meedoen) en vaak ook gekoppeld aan een actieve leefstijl. De toekomstbestendige organisatie van sport en bewegen is daarbij een belangrijke factor om te voldoen aan de behoefte en kwaliteit te bieden voor alle doelgroepen.

Aan het eind van de module laat je in een individuele sportbeleidsopdracht zien dat je de opgedane kennis en inzichten over de drie kennisthema’s praktisch kunt vertalen naar een beleidsadvies.

In het eerste deel van de module verdiep je je in de beschikbare theorie en kennis op elk van de drie kennisthema’s. Welke werkzame principes leiden daadwerkelijk tot een hogere sportparticipatie? Hoe verleid je mensen tot een actieve leefstijl en het vasthouden daarvan? Hoe kunnen sportorganisaties zich zodanig aanpassen en ontwikkelen dat ze optimaal kunnen inspelen op veranderingen in de maatschappij en het keuzegedrag van mensen? Hoe kun je de inzichten op de antwoorden op deze vragen vertalen naar praktisch beleid in sport en bewegen?
In het tweede deel word je gevoed en ga je in dialoog met beleidsmakers en -uitvoerders in de sportbeleidspraktijk.

Gedurende de module ga je elke week 4 uur met docenten en medestudenten aan de slag met bovenstaande thema’s binnen en buiten het Instituut voor Sportstudies. In voorbereiding op de lessen dien je wekelijks een aantal zaken voor te bereiden.

De verplichte literatuur voor de module is: Het sportbeleid voor het hbo, de Leeuw, J. en Aussems, J. (2022), derde editie.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies