Vak: Creëren actieve en gezonde leefomgeving  credits: 5

Vakcode
SKVP22AGL
Naam
Creëren actieve en gezonde leefomgeving 
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.S.R. Lo-A-Njoe
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Creëren actieve en gezonde leefomgeving  - Performance assessment

Leeruitkomsten

In de keuzemodule Creëren Actieve en Gezonde Leefomgeving staan de volgende Body of Knowledge en skills centraal:
  • Gedragsverandering; student leert werken met het BVO (beweegvriendelijke omgeving) model waarbij hij/ zij in staat is hardware, software en orgware dusdanig in te richten dat de leefomgeving uitnodigt tot actief en gezond gedrag. Daarnaast speelt toepassing van de ecologische benadering een belangrijke rol binnen deze keuzemodule.
  • Marketing; student leert specifieke marketing concepten toe te passen bij het promoten van beweegconcepten.
  • Stimuleren van sport- en bewegen: student heeft inzicht in de wijze waarop een beweegprogramma gestructureerd ontworpen en geïmplementeerd kan worden.
  • Onderzoeksvaardigheden; student is in staat een systematische doelgroepanalyse en stakeholdersanalyse uit te voeren waarbij de resultaten de basis vormen voor een beweegconcept.
Organisatie vaardigheden; student is in staat om door middel van gerichte samenwerking(en) en passend leiderschap bij te dragen aan het creëren van een actieve en gezonde leefomgeving.

Inhoud

Een actieve en gezonde leefomgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te sporten, te spelen en elkaar te ontmoeten. Hierbij gaat het niet alleen om de inrichting van de leefomgeving (hardware) maar ook om de wijze waarop de leefomgeving wordt geactiveerd (software) en hoe de leefomgeving wordt georganiseerd en beheerd (orgware). Deze aspecten komen samen in het BVO-model van Kenniscentrum Sport en Bewegen. Daarnaast doen studenten ook kennis op over een brede motorische ontwikkeling, om op basis daarvan beweegprogramma's in de openbare ruimte te organiseren.

De student gebruikt daarbij kennis en inzichten vanuit sportmarketing, sportsociologie, pedagogiek, didactiek en gedragsverandering waarbij een ecologische benadering wordt gekozen. In deze module heeft de student dan ook de complexe taak om verschillende waarden van sport in een praktisch concept bijeen te brengen. Het gaat er niet alleen om dat het beweegconcept op operationeel niveau goed worden georganiseerd, maar vooral dat de inhoud van het concept evidence informed tot stand is gekomen.

Tijdens de module ontwikkelt en ontwerpt de student een beweegconcept dat gericht is op het vitaliseren van een bepaalde doelgroep door gebruik te maken van bewegen in de openbare ruimte. Dit concept is daarbij niet alleen afgestemd op de doelgroep, maar er is tevens aandacht voor de lokale omgeving en stakeholders die op enige manier betrokken zijn bij het beweegconcept en de doelgroep (de drie elementen van het BVO model komen terug).

Het ontwikkelde beweegconcept zal individueel worden getoetst (in de vorm van een performance assessment) waarbij de doelstellingen van deze module (zie boven) centraal staan.

Aanvullend: Deze module is beschikbaar voor Sportkunde studenten, ALO studenten (en HEA) studenten.
 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies