Vak: Kennis en analyse credits: 5

Vakcode
SKVP24KAN
Naam
Kennis en analyse
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Bakker
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kennis en analyse - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

In de ontwikkeling van het onderzoekend vermogen van de sportprofessional wordt er in deze module aandacht besteed aan de methodologische kennis en vaardigheden die later in de bachelor in de praktijk worden gebracht. De volgende leerdoelen staan centraal:
  1. De student heeft kennis van belangrijke onderzoeksbegrippen en weet deze toe te passen in de praktijkcontext van sportonderzoek.
  2. De student moet kritisch kunnen nadenken over onderzoeksproblemen, hypothesen kunnen formuleren en data kunnen analyseren om betekenisvolle conclusies te trekken.
  3. De student heeft kennis van verschillende onderzoeksmethoden. Dit omvat het identificeren van geschikte methoden, het begrijpen van hun toepassingen en het kunnen evalueren van de geschiktheid ervan voor verschillende onderzoeksvragen.
De student kan onderzoeksresultaten helder en overtuigend communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.

Inhoud

Onderzoekend vermogen is voor aankomende sportprofessionals van cruciaal belang om goed te kunnen functioneren in een steeds veranderende wereld. Er wordt van jou als professional gevraagd om kritisch te zijn, je voortdurend te blijven ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen in de sportwereld. Je moet buiten de grenzen van je eigen vakgebied kunnen kijken en in staat zijn om nieuwe kennis te ontwikkelen.

In deze module staat de theoretische basis van het doen van onderzoek in de sportcontext centraal. Er zullen diverse belangrijke begrippen geïntroduceerd worden. Je leert om je eerst goed te verdiepen in de vraag of het probleem om vervolgens een passende onderzoeksvraag te kunnen formuleren. Vervolgens leer je om bestaande kennis te verzamelen en kritisch te bestuderen aan de hand van literatuuronderzoek.

Naast kennis uit bestaande bronnen, moet je ook zelf data kunnen verzamelen. Verschillende onderzoeksmethoden komen aan bod gedurende deze module en zullen worden behandeld. Het is belangrijk dat je begrip hebt van de verschillende onderzoeksmethoden en dat je een afgewogen keuze kan maken voor een passende methode. Ten slotte is het ook belangrijk om de opgedane kennis op een juiste manier te kunnen rapporteren.

In 8 lesweken wordt de theorie aangeboden in zowel hoor- als werkcolleges. In voorbereiding op de lessen zul je verschillende opdrachten moeten maken. De opgedane kennis en vaardigheden wordt getoetst in een opdracht.

Literatuur: van der Velde, E. G., Munneke, L., Jansen, P., & Dikkers, J. S. E. (2023) 2 druk. Onderzoekend vermogen in de praktijk. Concept Uitgeefgroep / Educatieve Uitgeverij Nederland.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies