Vak: Challenge: Organisatie van sport en events credits: 10

Vakcode
SKVP24SEV
Naam
Challenge: Organisatie van sport en events
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C.J. van den Berg
Werkvormen
  • Action learning
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • Experience 1: Outdoor - Actieve participatie
  • MFA - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Organisation of sports en events - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Leerwegonafhankelijke leeruitkomsten (LoLu’s) – niveau 1 (propedeutische fase):

LOLU 1 Sportkundige identiteit 
De Sportkundige geeft op een praktische wijze sturing aan zijn eigen identiteit op basis van reflectie en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en van medestudenten. 
LOLU 2: Onderzoeken en ontwikkelen 
De Sportkundige is een onderzoekende professional in de sport- en beweegcontext, die onder begeleiding methodisch te werk gaat vanuit een gezonde nieuwsgierigheid en proactieve houding. Hij stelt vragen, analyseert en interpreteert onder begeleiding resultaten van onderzoek. Op basis van de opgedane kennis en inzichten ontwikkelt hij onder begeleiding passende sport- en beweegproducten. 
LOLU 3: Coördineren, positioneren en begeleiden 
De Sportkundige positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen. De Sportkundige voert deze projecten en beweegprogramma’s onder begeleiding uit en is daarbij in staat om naar gelang de situatie een uitvoerende en coördinerende rol te vervullen op operationeel niveau. 
LOLU 4: Leiding geven/ managen en organiseren 
De Sportkundige organiseert onder begeleiding en binnen gestelde kaders een adequate uitvoering van de werkzaamheden en is daarin proactief. 
LOLU 5: Evalueren en adviseren
De Sportkundige ontwikkelt, adviseert, implementeert en evalueert onder begeleiding over strategie en beleid omtrent sport en bewegen. De Sportkundige hanteert hierbij onder begeleiding de beleidscyclus met als doel de continuïteit en kwaliteit van zowel de sport- en beweegproducten als de waarde voor de (sport)organisatie te borgen en te ontwikkelen. 

Inhoud

Aan sport en bewegen wordt steeds meer een maatschappelijke betekenis toegedicht. Sportkundigen kunnen vanuit deze maatschappelijke betekenis een bijdrage leveren aan het oplossen van complexe problemen in de praktijk. Een (pre-)challenge betreft het leveren van een bijdrage aan het oplossen van een specifiek complex probleem/vraagstuk uit de praktijk. In de pre-challenge in semester 1 ligt de focus op het leveren van een bijdrage aan de organisatie van sport en events.

De student doorloopt binnen zijn/haar opdracht de vier fasen van de ontwerpgerichte cyclus.  Concreet betekent dat er door de student vanuit een diagnose van het praktijkprobleem een product/dienst ontworpen wordt welke vervolgens in de praktijk wordt uitgevoerd (geïmplementeerd).  
In de ontwikkeling en implementatie van een product/dienst houdt de student zich bezig met projectmatig creëren, het positioneren en coördineren van het product of dienst. Daarbij houdt de student zich ook bezig met het daadwerkelijk organiseren en begeleiden van activiteiten. Na afloop van het uitgevoerde event vindt er door student een evaluatie plaats waarbij de opdrachtgever en doelgroep worden betrokken.

Het uitgangspunt bij het uitvoeren van de pre-challenge is dat de student onderdeel is van een professionele omgeving en zich ook zo gedraagt. De student werkt tijdens de pre-challenge niet alleen individueel aan zijn/haar leeruitkomsten maar doet dit ook in groepsverband samen met medestudenten.
Tijdens de pre-challenge in semester 1 ontwikkelt de student zich m.b.v. diverse datapunten op alle 5 leerwegonafhankelijke leeruitkomsten (LoLu’s). Voortgang hierop wordt bijgehouden in een digitaal portfolio (eJournal). Aan het eind van de challenge volgt een beslismoment. In het beslismoment zal er getoetst worden of de student (individueel) voldoende ontwikkeling heeft laten zien en een voldoende eindniveau bereikt heeft om de leeruitkomsten op niveau 1 aan te tonen. Specifieke informatie over deze beslisprocedure is vastgelegd in een toetsprotocol welke vooraf voor studenten inzichtelijk is.

Gedurende de gehele pre-challenge vindt er begeleiding plaats door een challenge-begeleider. Bij de uitvoering van de (implementatie van) het ontwikkelde product/dienst (event) zal dat ook door praktijkbegeleiders het geval zijn. De challenge heeft gedurende het gehele semester een omvang van ca. 2 dagen per lesweek (2x8 uur = 16 uur per week).
 
N.B.:
- (voorwaardelijke) onderdelen van de pre-challenge in semester 1 zijn het behalen van een MFA-certificaat én deelname aan de Outdoor-experience (nadere info over specifieke voorwaarden en eventuele kosten volgen bij start semester)
- binnen deze pre-challenge wordt van student verwacht de binnen de module Kennis & Analyse aangereikte onderzoeksliteratuur te gebruiken: van der Velde, E. G., Munneke, L., Jansen, P., & Dikkers, J. S. E. (2023) 2e druk. Onderzoekend vermogen in de praktijk. Concept Uitgeefgroep / Educatieve Uitgeverij Nederland.   
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies