Vak: Ondernemerschap, arbeid en recht dt credits: 10

Vakcode
TRDM24OAR
Naam
Ondernemerschap, arbeid en recht dt
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
H.W.J. Smeltekop
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Ondernemerschap, arbeid en recht - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren en verantwoorden (mastercompetentie) 
- De student analyseert zelfstandig een complex praktijkprobleem in een (strategische) context met behulp van methodisch grondig praktijkgericht (juridisch) onderzoek en op basis van relevante, (actuele) theorie. 

Beoordelen en evalueren (mastercompetentie) 
- De student evalueert en beoordeelt, evidence informed, de kwaliteit en effectiviteit van de bijdrage aan, of de oplossingen voor complexe praktijkproblemen. 

 

Inhoud

Met deze module ontwikkel je je tot een legal counsel die de (sociaal-)juridische aspecten en gevolgen van transities en koerswijzigingen voor een onderneming (en haar personeel) overziet en het bestuur of de directie van de onderneming daarover adviseert. Je verplaatst je daarbij in de belangen van de onderneming, haar (in- en externe) stakeholders, haar maatschappelijke positie en impact. 
We behandelen grote maatschappelijke transities (zoals internationalisering, digitale transformatie, duurzaamheid en energietransitie, arbeidsmarkttransitie en maatschappelijk verantwoord ondernemen en impactondernemen) en de juridische impact en gevolgen daarvan op ondernemingen, burgers en overheid. Onderdelen uit het verbintenissenrecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht staan centraal. Je gaat je juridisch verdiepen (kenniscomponent en basistoets) en kruipt vervolgens in de overkoepelende opdracht ook in de rol van legal counsel en adviseert samen met je collega’s een bestuur van een (fictieve) onderneming (praktijkcomponent en opdracht). 
De module is een keuzemodule en loopt parallel met de basismodules Governance, Compliance en Ethiek, ICT-Recht en Legal Tech. De lessen zijn interactief en zijn ontwikkeld op basis van het HILL-model (High Impact Learning that Lasts). 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies