Opleiding

Toegekend diploma
Master of Laws
Programmaduur
24 maanden
ECTS credits
60
Niveau eindkwalificatie
Master
Vorm
Deeltijd
Taal
Nederlands
School
  • Instituut voor Rechtenstudies
Locaties
  • Groningen

Master Toegepast Recht deeltijd

Programmabeschrijving

De samenleving heeft in toenemende mate behoefte aan praktijkgerichte juristen die wendbaar en flexibel zijn, doordat de problemen waar zij mee te maken hebben steeds complexer worden. Denk aan klimaat en energie, sociaal-maatschappelijke vraagstukken en de toenemende digitalisering. Allemaal ontwikkelingen die een behoorlijke impact hebben op het juridisch domein, omdat wet- en regelgeving meeverandert waardoor nieuwe juridische vraagstukken ontstaan.
De masteropleiding Toegepast Recht bereidt je voor op een juridische spilfunctie. Met deze master op zak onderscheid je je van universitair geschoolde juristen doordat je bent opgeleid om complexe praktijkproblemen niet alleen strikt juridisch te analyseren en op te lossen, maar praktisch te opereren vanuit een integraal perspectief. Je pakt de adviseurs- of regierol en bent getraind om issues multidisciplinair, creatief en flexibel te benaderen. Na de studie ben je klaar voor een positie als masterprofessional waarin je bijdraagt aan oplossingen voor complexe en actuele praktijkvraagstukken en de spil bent tussen uitvoering en beleid.
 
 

Leeruitkomsten

Analyseren en verantwoorden
- De afgestudeerde analyseert zelfstandig een complex praktijkprobleem in een (strategische) context met behulp van methodisch grondig praktijkgericht (juridisch) onderzoek en op basis van relevante, (actuele) theorie.  
- De afgestudeerde reflecteert op het zelf uitgevoerde onderzoek en verantwoordt methodologische en theoretische keuzes met aandacht voor eventuele ethische dilemma’s en belangen van verschillende stakeholders. 
- De afgestudeerde communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen betreffende diens innovatie op effectieve en strategische wijze aan relevante stakeholders.  

Beoordelen en evalueren
- De afgestudeerde evalueert en beoordeelt, evidence informed, de kwaliteit en effectiviteit van de bijdrage aan, of de oplossingen voor complexe praktijkproblemen.  
- De afgestudeerde vertaalt opgedane inzichten, kennis en ervaringen vanuit diens juridische expertise en kader zelfstandig naar oplossingen in nieuwe, multidisciplinaire of bredere verbanden binnen of buiten het juridische werkveld. 

Interprofessioneel handelen
- De afgestudeerde geeft sturing aan diens (inter)professionele ontwikkeling en reflecteert kritisch en zelfbewust op diens houding, gedrag en gemaakte keuzes en neemt daar de verantwoordelijkheid voor.  Hierdoor is de afgestudeerde in staat mee te bewegen in veranderende complexe situaties. 
- Bij complexe multidisciplinaire praktijkproblemen werkt de afgestudeerde constructief en empathisch en vanuit diens juridische expertise samen met deskundigen van verschillende disciplines en verschillende niveaus aan oplossingen die blijk geven van inzicht in de multidisciplinaire complexiteit van de context en de belangen van alle stakeholders. Hierbij pakt de afgestudeerde waar nodig de verbindende regierol. 
- De afgestudeerde positioneert en profileert zich als wendbaar, flexibel en ondernemend juridisch professional. De afgestudeerde weet om te gaan met onzekerheden, kansen en risico’s. Als netwerker is de afgestudeerde in staat stakeholders binnen en buiten de (eigen) organisatie te mobiliseren.
- De afgestudeerde communiceert als juridisch professional effectief en transparant met interne en externe stakeholders met oog voor hun belangen en strategisch inspelend op professionele (en internationale) cultuurverschillen.  
- De afgestudeerde positioneert en profileert zich als verantwoord handelend juridisch professional met moreel leiderschap. De afgestudeerde maakt afgewogen keuzes met betrekking tot ethische dilemma’s en strijdige belangen van stakeholders.

Innoveren en strategie ontwikkelen
- De afgestudeerde signaleert vanuit diens juridische expertise en kader innovatiebehoeften en – mogelijkheden binnen een organisatie of voor een opdrachtgever/ klant. De afgestudeerde toont aan oog te hebben voor zowel kansen als risico’s. De afgestudeerde weet diens ideeën te agenderen bij relevante stakeholders.
- De afgestudeerde ontwerpt vanuit diens juridische expertise en kader innovatieve en strategische oplossingen voor complexe praktijkproblemen. De waarde die de afgestudeerde daarmee creëert voor de organisatie/ klant/ opdrachtgever past binnen de strategische context van de organisatie of bij die van de klant of opdrachtgever. 
- De afgestudeerde adviseert vanuit diens juridische expertise en kader op strategisch niveau over complexe problemen op basis van een gedegen analyse van een grote hoeveelheid informatie, al dan niet incompleet. Hierbij houdt de afgestudeerde rekening met belangen van diverse stakeholders, governance en maatschappelijke verantwoordelijkheid.